Το ξενοδοχείο – υπερπαραγωγή που έκτισε ο Χίτλερ

Είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο (ανταγωνίζεται ίσως με αυτό) και δεν έμεινε ποτέ κανείς.

 


Article featured image
Article featured image

Κτίστηκε από τους Ναζί πριν από 76 χρόνια, στο γερμανικό νησί Rugen στη Βαλτική Θάλασσα, κατά μήκος μιας χρυσής αμμώδους παραλίας. Για να περπατήσεις από τη μια του άκρη στην άλλη, χρειάζεται μία ώρα.

Το «Hotel Prora», όπως ονομάζεται, κτίστηκε από τους Ναζί στο πλαίσιο του προγράμματος «Strength Through Joy» και ως στόχο είχε να παρέχει ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους Γερμανούς εργαζόμενους και να διαδώσει το ναζιστικό ιδεώδες.

Με 10.000 δωμάτια και θέα στη θάλασσα, σκοπός ήταν να φιλοξενεί 25.000 εργαζόμενους με τις οικογένειές τους.

Αρχικός σκοπός του Χίτλερ ήταν η κατασκευή ενός θερέτρου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον πόλεμο που ερχόταν. Περιελάμβανε κινηματογράφο, σχολείο, νοσοκομείο και μια τεράστια προβλήτα Colossus, λόγω του μνημειώδους μεγέθους του.

Κάθε υπνοδωμάτιο είχε κεντρική θέρμανση και προσέφερε θέα στη θάλασσα.

Το όνειρο του Χίτλερ για πακέτα διακοπών σε υποστηρικτές του σταμάτησε όταν μπήκε στην Πολωνία και οι πόροι διατέθηκαν για πολεμικούς σκοπούς.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί Rugen πέρασε σε ρωσική κυριαρχία και οι Σοβιετικοί σχεδίαζαν να το ανατινάξουν αλλά δεν είχαν αρκετό δυναμίτη για να το κάνουν.

To Hotel Prota έχει παραμείνει από την ανέγερσή του ανέπαφο.

Σήμερα υπάρχουν σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του, παρά τους φόβους πως θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νεοναζί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ