Όταν συναντιούνται οι τελευταίοι Κύπριοι παραδοσιακοί βιολάρηδες

Οι 8 τελευταίοι Κύπριοι παραδοσιακοί βιολάρηδες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συναντήθηκαν σε εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας.

 


Article featured image
Article featured image

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, στόχο είχε την παρουσίαση των προγραμμάτων «Songs of my Neighbours» και «The Cypriot Fiddler», ως δύο ξεχωριστά έργα που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για την κυπριακή παράδοση.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Songs of my Neighbours», το οποίο παρουσιάζει την έναρξη και την ανάπτυξη του έργου στις τρεις συμμετέχουσες χώρες Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πώς το πρόγραμμα, επιχείρησε να προωθήσει το διάλογο και την κατανόηση μέσα από τις τέχνες σε κοινότητες που στο παρελθόν βρέθηκαν αντιμέτωπες. Μετά την προβολή, εκ μέρους του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, εταίρος του προγράμματος στην Κύπρο, ο Διομήδης Κοφτερός και η Έλενα Αγαθοκλέους απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Δρ. Νικολέττα Δημητρίου, Ερευνητική Εταίρος στους τομείς της Εθνομουσικολογίας και των Βιογραφικών Σπουδών στο κολέγιο Wolfson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσίασε το ερευνητικό της πρόγραμμα «Ο Κύπριος Βιολάρης», που αφορά τους Κύπριους παραδοσιακούς βιολιάρηδες. Το πρόγραμμα σκοπό έχει τη συλλογή των βιογραφιών των τελευταίων επιζησάντων Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων βιολάρηδων για την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ. Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και της συλλογής των βιογραφιών, ο «Κύπριος Βιολάρης», ζητά την στήριξη του κοινού. Στο πλαίσιο της παρουσίασης επεξηγήθηκε η διαδικασία οικονομικής στήριξης μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τους οκτώ Κύπριους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, που ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης.Διάβασε επίσης: Συνέντευξη με τον ταλαντούχο Κύπριο κατασκευαστή βιολιών Μιχάλη ΠαντελίδηΦωτογραφία: Ο βιολάρης Θόδωρος (1951) / Ο Κόσμος της Κύπρου / Αδαμάντιος Διαμαντής


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ