Βρετανοί τυροκόμοι διαμαρτύρονται για το χαλούμι

Βρετανοί παραγωγοί που φτιάχνουν χαλούμι αντιδρούν στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως κυπριακού τυριού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 


Article featured image
Article featured image

Μιλώντας στο περιοδικό «The Grocer», που δημοσιεύει νέα γύρω από τη βρετανική αγροτική παραγωγή, ενδιαφερόμενοι τυροκόμοι της Βρετανίας δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την παραγωγή τυριού το οποίο ονομάζουν χαλούμι. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για το χαλούμι εκτός Κύπρου.

Η Ραζάν Αλσούς, ιδρύτρια της τυροκομικής εταιρείας Yorkshire Dama Cheese στη βορειοανατολική Αγγλία, λέει ότι θα αμφισβητήσει νομικά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως τυριού που μπορεί να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το χαλούμι ήταν αρχικά τυρί που παρασκευαζόταν από Βεδουίνους της Μέσης Ανατολής, σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Συρία πριν η παραγωγή του εξαπλωθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η Αλσούς προσθέτει ότι η απονομή κυπριακού ΠΟΠ στο χαλούμι θα αποτελέσει πλήγμα για τους ήδη υπό πίεση Βρετανούς γαλακτοπαραγωγούς.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Συνδέσμου Προστατευόμενων Ονομασιών Τροφίμων Δρ Μάθιου Ο’Κάλαχαν εκτιμά ότι οι περισσότεροι παραγωγοί χαλουμιού στη Βρετανία θα αμφισβητήσουν την κίνηση για απονομή ΠΟΠ στο κυπριακό τυρί, προειδοποιώντας πως οι ανάλογες προσφυγές θα μπορούσαν να υποβληθούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από τους τυροκόμους της χώρας να υποβάλλουν έως το Σεπτέμβριο ενδεχόμενες ενστάσεις ως προς την ευρωπαϊκή διαδικασία κατοχύρωσης του κυπριακού χαλουμιού.

Ένας άλλος τυροκόμος, ο Μαρκ Χάρντι από την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων High Weald Dairy στη νότια κομητεία του Σάσεξ, λέει επίσης ότι η επιχείρησή του θα υποστεί πλήγμα αν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κυπριακό χαλούμι.

Όπως προσθέτει όμως μιλώντας στο The Grocer, ο ίδιος θα συνεχίσει ανεξαρτήτως εξελίξεων να παράγει χαλούμι, ακόμα και αν υποχρεωθεί να το πουλά με διαφορετικό όνομα. «Ελπίζω ότι οι πελάτες μας θα ξέρουν περί τίνος τυριού πρόκειται», δηλώνει ο Βρετανός γαλακτοκόμος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ