«Έγινα σκλάβα στα 5 μου. Τη μέρα φρόντιζα τα ζώα. Τη νύχτα με βίαζε ο αφέντης μου»

«Πάντοτε νόμιζα ότι αυτό είναι φυσιολογικό, αν και δεν το καταλάβαινα».

 


Article featured image
Article featured image

Με αυτόν τον σοκαριστικό τρόπο ξεκινά την ανοιχτή της επιστολή που λειτουργεί ως μια απελπισμένη κραυγή αγωνίας προς τη δυναμική διαδικτυακή κοινότητα του Avaaz.org η Haby mint Rabah, μια νεαρή κοπέλα από τη Μαυριτανία, τη χώρα που αντιμετωπίζει το χειρότερο πρόβλημα δουλείας παγκοσμίως.

«Στη χώρα μου τη Μαυριτανία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σκλάβοι. Εγώ στάθηκα τυχερή. Ο αδερφός μου ξέφυγε απ’ τα αφεντικά του και βρήκε μια οργάνωση που μάχεται για την κατάργηση της δουλείας. Τους ζήτησε να με βοηθήσουν να ελευθερωθώ. Όμως, όταν ήρθαν να με πάρουν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αρνηθώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή χωρίς τα αφεντικά μου, τη ζωή στην οποία δούλευα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι όταν ήμουν έγκυος ή ετοιμόγεννη. Μόνο αυτήν τη ζωή ήξερα.

Ο άνθρωπος που ήρθε να σπάσει τα δεσμά μου και που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση ατόμων όπως εγώ, βρίσκεται τώρα στη φυλακή επειδή τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά κατά της δουλείας.

Όμως, σε τέσσερις μέρες εκδικάζεται η έφεσή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ του Biram Dah Abeid, μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες του, για να συνεχίσει να βοηθάει άλλους να σπάσουν τις δικές τους. Πάρε θέση τώρα:

Η ελίτ που εκμεταλλεύεται τους σκλάβους ασκεί τεράστια πίεση για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αλλάζει. Πιστεύω ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τον Πρόεδρο της χώρας. Κάτω από έντονη πίεση, έχει απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Biram. Σε παρακαλώ βοήθησέ με για να αφεθεί ξανά ελεύθερος».

 

Αυτήν τη στιγμή, οι σκλάβοι στη Μαυριτανία αποτελούν μέχρι και 20% του συνολικού πληθυσμού. Είτε γεννιούνται σκλάβοι, είτε πωλούνται σε αφεντικά. Υπόκεινται κακοποίηση, βιασμούς, εκμετάλλευση. Και όπως και στο παλιό δουλεμπόριο, η δουλεία έχει βαθιά ρατσιστικές ρίζες.

 

Οι υπογραφές είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο. Για να βάλεις και εσύ το δικό σου μικρό λιθαράκι στον αγώνα για την απελευθέρωση του Biram πατά ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ