100 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης [στο Φεστιβάλ Λευκωσίας]

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λευκωσίας, συνεχίζονται με τη συναυλία αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη.


Article featured image
Article featured image

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου  Βασίλη Τσιτσάνη, ίσως του σημαντικότερου λαϊκού δημιουργού της Ελλάδος, που ακόμα και σήμερα το έργο του αποτελεί, αφενός μεν για τους ειδικούς, σπουδαίο εργαλείο μελέτης κι έρευνας πάνω στο λαϊκό τραγούδι, αφετέρου δε ένα αμύθητης αξίας στοιχείο του πολιτισμού και της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο Τσιτσάνης υπήρξε ο ευαίσθητος δημιουργός, που αφουγκράστηκε την κοινωνία και μετουσίωσε την έμπνευσή του απ’ αυτήν σε τραγούδι. Ένα τραγούδι απλό και ταυτόχρονα δυναμικό. Τραγούδι δωρικό αλλά ταυτόχρονα λυρικό. Με μια φράση, απλά αριστουργηματικό!

Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έμειναν στην ιστορία και έγιναν κλασσικά. «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν συμβεί στα πέριξ», «Τα καβουράκια», « η αχάριστη», « Ξημερώνει και βραδιάζει», «γιατί με ξύπνησες πρωί», «με παράσυρε το ρέμα», «το βαπόρι απ’ την Περσία», «η αρχόντισσα», «ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ», «κάνε λιγάκι υπομονή», «ακρογιαλιές δειλινά» και τόσα άλλα. 

Είναι αυτά τα τραγούδια που ο Δημήτρης Φανής, συντροφιά με την Χριστιάνα Παύλου και μια οκταμελή ορχήστρα θα ερμηνεύσουν, την Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 20.30, στην Πλατεία Παλουριώτισσας σε ένα εκτενές αφιέρωμα στον μύθο του Λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ