Το ιστιοφόρο της Λεμεσού που διεκδικεί την πρωτιά σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Το εντυπωσιακό κτήριο «Grand Futur» που στεγάζει τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Intership Navigation, συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 έργων που διαγωνίζονται για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την λειτουργικότητά τους, στον διεθνή διαγωνισμό «International Design & Architecture Awards 2015».


Article featured image
Article featured image

Το Grand Futur είναι το μοναδικό κυπριακό έργο που διαγωνίζεται στην κατηγορία Office, μαζί με γραφειακά συγκροτήματα που σχεδιάστηκαν από διεθνούς κύρους αρχιτεκτονικά γραφεία ανά τον κόσμο. Το Grand Futur, βρίσκεται στην οδό Μίλτωνος στη Λεμεσό και έχει γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή αφού προκαλεί το ενδιαφέρον για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε μεγάλο ιστιοφόρο. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά, αφού στεγάζει τα γραφεία της γνωστής γερμανικής πλοιοκτήτριας εταιρείας η οποία εδρεύει εδώ και χρόνια στην Κύπρο.

Οι όψεις του κτηρίου, που θυμίζουν μεγάλο ιστιοφόρο με ένα τεράστιο πανί στην οροφή του, πάνω από το αίθριο, «δεν έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς δίνει την κατάλληλη σκίαση στο μεγάλο φεγγίτη που περιλούζει με φυσικό φωτισμό το εσωτερικό του κτιρίου, για λόγους θερμομόνωσης», διευκρινίζει ο αρχιτέκτονας του πρωτότυπου αυτού έργου, Μίλτος Παπαδόπουλος.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε δηλαδή στην ενεργειακή απόδοση του έργου που έχει στόχο την μεγίστη αποδοτικότητα στα θέματα που αφορούν την θερμομόνωση του κτηρίου με διπλά συστήματα υαλοπετασμάτων. Τα εξωτερικά σκίαστρα, με αισθητήρες, προστατεύουν όλο το κέλυφος του κτηρίου αφήνοντας μεταξύ τους κενό αέρος.

Το κτήριο αποτελείται από γραφειακούς χώρους, χώρους συνεδριάσεων, sport center, υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες και καφετέρια για το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Ο σκελετός του κατασκευασμένος από αντισεισμική μεταλλική κατασκευή, καλύπτει ένα υπόγειο με εμβαδόν 5943 m2 και τρεις ορόφους, με εμβαδόν 5191 m2. Ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε επίσης ότι «το κτήριο είναι λειτουργικό και παράλληλα διαθέτει την τεχνολογία του μοντέρνου γραφειακού συγκροτήματος στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν γυαλί, ξύλο και αλουμίνιο»

Ο εξωτερικός κήπος δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που επεκτείνεται αρμονικά στο εσωτερικό, στο επίπεδο του ισόγειου, όπου υπάρχουν δύο τεράστιοι ανθώνες για δημιουργία φυσικού κήπου κατάλληλα φωτισμένου. Εντυπωσιακό είναι ακόμα και την νύχτα με τον ειδικό εξωτερικό φωτισμό του.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ