Δείξε μου τα tweets σου να σου πω πόσα βγάζεις

Τα χρήματα που κερδίζει κανείς φαίνονται από τα τιτιβίσματά του στο Twitter, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

 


Article featured image
Article featured image

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, στην οποία συμμετείχαν και δύο ερευνητές από την Ελλάδα, μελετήθηκαν περισσότερο από δέκα εκατομμύρια tweets από περίπου 5.200 χρήστες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό των τιτιβισμάτων ενός χρήστη στο Twitter μπορεί να αποκαλύψει και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του.

Το «μυστικό» βρίσκεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κανείς στο Twitter, καθώς ορισμένες λέξεις μπορούν να φανερώσουν το επάγγελμα του χρήστη και το εισοδηματικό του επίπεδό.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται ότι οι φτωχότεροι στέλνουν μηνύματα με περισσότερες βρισιές, ενώ οι πλουσιότεροι είναι πιο συγκρατημένοι. Ακόμη, οι πιο φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν παραδόξως πιο αισιόδοξες λέξεις, ενώ οι πλουσιότεροι πιο απαισιόδοξες και να εκφράζουν συχνότερα άγχος και φόβο.

Επίσης, οι χρήστες χαμηλότερου εισοδήματος χρησιμοποιούν το Twitter περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ οι πιο ευκατάστατοι περισσότερο για να διαδώσουν κάποιες ειδήσεις και απόψεις τους. Ακόμη, οι δεύτεροι το χρησιμοποιούν συχνότερα για επαγγελματικούς παρά για προσωπικούς σκοπούς.

Γενικότερα, οι επιστήμονες πείθονται όλο και περισσότερο ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να φέρουν στο φως διάφορες αφανείς τάσεις, ακόμη και επερχόμενα γεγονότα.

Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι είναι δυνατό κανείς, αναλύοντας τα μηνύματα στο Twitter, να προβλέψει κινδύνους για την υγεία των χρηστών, καθώς και ένα μελλοντικό ξέσπασμα κάποιας επιδημίας γρίπης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ