Σεμινάρια στην Κύπρο από καταξιωμένους Βρετανούς σκηνοθέτες

Η θεατρική ομάδα Fresh Target Theatre Ensemble και το Σπούτνικ ξεκινούν ένα κύκλο σεμιναρίων με καταξιωμένους σκηνοθέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 


Article featured image
Article featured image

Τα πρώτα δύο πενθήμερα θεατρικά σεμινάρια για ηθοποιούς και σκηνοθέτες με τους θεατρικούς σκηνοθέτες Nadia Latif (Royal Court, Royal Shakespeare Company, Arcola, Almeida, Headlong-Rupert Goold) και Sue Dunderdale (Head of the Royal Academy of Dramatic Art Directing (RADA) 2004-2014, BBC Television, former Artistic Director Soho Theatre London) θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο θέατρο ‘Σπούτνικ’ στη Λευκωσία.

Το σεμινάριο με την Nadia Latif θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 8 Φεβρουαρίου με επίκεντρο το devised theatre (θέατρο επινόησης) για την ανάπτυξη ενός έργου που σχετίζεται με την Κύπρο και το οποίο θα εξελιχθεί για να παρουσιαστεί σε Κύπρο και Αγγλία από την σκηνοθέτη.

Το σεμινάριο με την Sue Dunderdale θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 16 Μαρτίου και απευθύνεται σε για ηθοποιούς και σκηνοθέτες θεάτρου/ κινηματογράφου με επίκεντρο το έργο «Άμλετ» του William Shakespeare.

Αναφέρει η σκηνοθέτης: «Θα επικεντρωθούμε πρωταρχικά στο τι συμβαίνει πριν προχωρήσουμε στο πώς εκφράζεται, πώς χρησιμοποιείται ο λόγος και το τι λέει το έργο για μας σήμερα, στη δική μας εποχή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν διαφορετικούς ρόλους και φύλα».

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και φοιτητές δραματικών σχολών. Θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο ‘Σπούτνικ’ στην Λευκωσία . Τα σεμινάρια θα είναι πρακτικής φύσης και οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες μεθόδους και εργαλεία χαρακτηριστικά της Βρετανικής θεατρικής σχολής τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Οι σκηνές και η διδασκαλία και για τα δύο σεμινάρια θα γίνουν στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά για όσους συμμετέχοντες δεν ομιλούν την ελληνική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν βιογραφικό στο paris.ero@gmail.com μέχρι 30/01/2016, 19:00, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή των συμμετεχόντων.

 Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

 

Nadia Latif 

Παρα το νεαρό της ηλικίας της, η Nadia Latif μετρά ήδη στο ενεργητικό της σκηνοθετικές δουλειές σε φημισμένα θέατρα του Λονδίνου όπως το Soho Theatre, Almeida Theatre, Arcola Theatre και πρόσφατα το Royal Shakespeare Company που ίδρυσε ο Sir Peter Hall με το έργο The Calm του Innua Ellams που πργραμματίζεται να ανοίξει στα τέλη της χρονιάς.

Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art) και έχει δουλέψει ως συνεργαζόμενη σκηνοθέτης με σπουδαίους σκηνοθέτες της Βρετανικής σκηνής όπως Indu Rubasingham (Artistic Director, Tricycle Theatre) ενώ σκηνοθέτησε το έργο ‘But I cd only whisper’ στο Lincoln Theatre της Νέας Υόρκης. Τον Αύγουστο του 2015 επιλέχθηκε από το ιστορικό National Youth Theatre της Μεγάλης Βρετανίας για να σκηνοθετήσει την παράσταση ‘Homegrown’ με 110 ηθοποίους η οποία θεωρείται η πιο μεγάλη παραγωγή του National Youth Theatre μέχρι σήμερα.

 

 

Sue Dunderdale 

Η Sue Dunderdale είναι Βρετανίδα σκηνοθέτης και επικεφαλής για 10 χρόνια (2004 – 2014) των Μεταπτυχιακών Κλάδων Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Academy of Dramatic Art).

Έχει σκηνοθετήσει σε φημισμένα θέατρα της Βρετανίας όπως το Royal Court Theatre, το Royal Shakespeare Company, το Bush Theatre και το Theatre 503. Υπήρξε η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Soho Theatre ενώ ίδρυσε το Pentabus Theatre στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει σε τακτική βάση για πάνω από 20 χρόνια για το BBC Television ενώ σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Αγγλία και στο εξωτερικό με το πιο πρόσφατο στο Σαντιάγο της Χιλής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ