«Η ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ» στο Τεχνόπολις 20

«Τι χρώμα έχουν τα όνειρα των παιδιών; Τι ονειρεύονται όταν κλείνουν τα μάτια τους το βράδυ; Ονειρεύονται σε εποχές κρίσης; Εκείνα που ήρθαν από άλλες χώρες, κυνηγημένα από τον πόλεμο ή την πείνα έχουν κι αυτά το δικαίωμα να ονειρεύονται όπως τα παιδιά όλου του κόσμου.»

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια εποχή που το μεταναστευτικό θέμα είναι στην επικαιρότητα, το παιδικό βιβλίο της Στέλλας Αρβανίτη «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ» έρχεται να περιγράψει με απλό τρόπο, αυτή τη νέα πραγματικότητα στα μικρά παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.

Η ίδια συγγραφέας, το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, στις 15.00, θα βρεθεί από την Ελλάδα στο Τεχνόπολις 20, για να παρουσιάσει το βιβλίο της.

Η υπόθεση του βιβλίου αφορά την προσωπική ιστορία ενός προσφυγόπουλου, του Καρίμ, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παρακολουθεί την πορεία του τις πρώτες μέρες παραμονής του στη χώρα μας. Παράλληλα, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο, παρακολουθούμε και την ιστορία ενός ονείρου, που η τύχη του συνδέεται με τον Καρίμ διότι αναλαμβάνει την αποστολή να μάθει τον μικρό Καρίμ να ονειρεύεται «πολύχρωμα» γιατί αλλιώς θα καταλήξει σε εφιάλτη. Ανάλογα με την επιτυχία της αποστολής του θα πάρει και χρώμα, αλλιώς αν αποτύχει θα γίνει μαύρο. Έχει μόνο 3 προσπάθειες και ο τόπος της αποστολής του είναι ένας καταυλισμός προσφύγων στην Αθήνα της κρίσης, στην οποία έχει βρεθεί ο Καρίμ, έχοντας αφήσει πίσω του σπίτι, πατρίδα, φίλους, αλλά και τον πατέρα του, ο οποίος έχει συλληφθεί από την αστυνομία στη χώρα καταγωγής του. Στο δρόμο έχασε και τη μητέρα του, καθώς οι δουλέμποροι, οι οποίοι τους είχαν πάρει όλα τους τα λεφτά και τους είχαν στοιβάξει σε μια βάρκα με προορισμό την Ευρώπη, τους πέταξαν στη θάλασσα, λίγο πριν τους σώσει η Ελληνική ακτοφυλακή. Ο Καρίμ καταλήγει στην Αθήνα σε έναν καταυλισμό προσφύγων με τη θεία του, έχοντας πάθει σοκ, έχοντας χάσει κάθε διάθεση να ονειρεύεται και κάθε ελπίδα. Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι, τη Φωτεινούλα, με την οποία γίνονται φίλοι. Για καλή του τύχη, η μητέρα του δεν είχε πνιγεί και βρέθηκε μετά από λίγες μέρες σε ένα ελληνικό νησί και θα πήγαινε στην Αθήνα να επανενωθεί με την οικογένειά της. Η ιστορία τελειώνει με το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, να γεμίζει τη ζωή του Καρίμ με χρώμα και ελπίδα και το προσφυγόπουλο να αρχίζει να ονειρεύεται μια καινούρια αρχή, μια καινούρια πατρίδα, καινούριες ευκαιρίες για μόρφωση, φιλίες και να αντιμετωπίζει πάλι τη ζωή με αισιοδοξία.

Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων «Χριστόδουλος Πετρίδης», μια συνεργασία του Πετρίδειου Ιδρύματος με το διαδικτυακό Περιοδικό «Ζωή και Τέχνη». Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου στις 17.00, μετά την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ» στο οποίο έχει απονεμηθεί το Β’ Βραβείο για συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας.

Η είσοδος θα είναι δωρεάν!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ