Θα είναι ο φετινός Φλεβάρης ο βροχερότερος μήνας του αιώνα;

«Θα πλημμυρίσουν όλα τα φράγματα και θα δούμε χιόνια που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ»

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει και μάλιστα μιλώντας στη CITY επιμένει στην άποψή του αυτή, ο κύριος Λεωνίδας Λεωνίδου από τον Αγρό, που από μικρό παιδί είχε διδαχθεί από τη γιαγιά του την τέχνη με τα μηναλλάγια.

 

Με τον κ. Λεωνίδα πάντως συμφωνεί από ότι μάθαμε και η λαϊκή σοφία με τους πολυάριθμους «λίμπουρους» που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι

 


Article featured image
Article featured image

Ο κύριος Λεωνίδας είχε προβεί στις παραπάνω «σοβαρές» δηλώσεις τον περασμένο Οκτώβρη στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του Νικήτα στο ΣΙΓΜΑ. Μετά την ανακίνηση του θέματος από διάφορα σάιτ στο ίντερνετ και το σχετικό επακόλουθο σούσουρο, επικοινωνήσαμε και εμείς μαζί του σήμερα για να δούμε κατά πόσο διατηρεί τις απόψεις του αυτές.

«Όλος σχεδόν ο Φεβρουάριος θα είναι κατακλυσμός, θα είναι ένας αντικυκλώνας πολύ ισχυρός» μας είπε.

«Από τις 5 μέχρι τις 25 του μήνα θα βρέχει συνεχόμενα ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν το τετραήμερο από τις 17 μέχρι τις 20 του μήνα. Εκείνες τις ημέρες το χιόνι μπορεί και να ξεπεράσει το ενάμιση μέτρο ενώ αναμένεται να ξεχειλίσουν όλα τα φράγματα παγκύπρια, του Κούρη συμπεριλαμβανομένου».

Τι όμως ακριβώς παρατήρησε ο κύριος Λεωνίδας από το μπαλκόνι του στον Αγρό την ημέρα του περασμένου Αυγούστου που αντιστοιχούσε στον φετινό Φεβρουάριο και δηλώνει τόσο πεπεισμένος πως θα γίνει της «Πόπης»;

«Τη συγκεκριμένη ημέρα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαμε συνεχώς συννεφιά, πολλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και νοτιοδυτικό άνεμο που παραπέμπει σε βροχές. Ειδικά προς το μεσημέρι τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά και τα  σύννεφα είχαν γίνει Αύγουστο μήνα μαύρα, κάτι που συνεπάγεται με χιόνια».

Και για τον Μάρτη έχω αρκετές βροχές σημειωμένες, συμπληρώνει. «Επιμένω ότι εάν τα σημάδια μου επαληθευτούν, μέχρι τις 20 του Μάρτη όλα τα φράγματα θα γεμίσουν».

Κάθε χρόνο, ισχυρίζεται ο κύριος Λεωνίδας, πέφτει μέσα στις προβλέψεις του σε ένα ποσοστό 90%. Για τον φετινό Δεκέμβρη και Γενάρη έχει πάντως επαληθευτεί πλήρως, σημειώνει. Για τον Νοέμβρη απέτυχε, μάς παραδέχεται.

 




 

Μα άδε τους λύμπουρους κόψιμο του νου τους!

A video posted by Michalis Michaelides (@michailisquared) on




 

Ζητήσαμε ακόμη από τους δύο επίσημους μετεωρολόγους της CITY να μας πουν κι αυτοί την άποψή τους στο θέμα.

 

Ο Έρικ Ρικ Κίτας διαφωνεί με τα μηναλλάγια. Πιστεύει πως ήταν μια ανθρώπινη ανάγκη στο παρελθόν από άτομα που ήταν εξαρτημένα από τη γεωργία και έπρεπε να νιώθουν πως μπορούν να προβλέπουν τον καιρό.

«Προσωπικά βασίζομαι αποκλειστικά στις προβλέψεις που κάνω από τα μοντέλα που αναλύω. Πάντοτε μιλώ με πιθανότητες και κάνω προγνώσεις για δέκα το πολύ δεκαπέντε ημέρες και αυτό κατά προσέγγιση. Αν παρατηρήσω για παράδειγμα πως ίσως σε δέκα ημέρες θα βρέξει, δεν θα βάλω 100%. Είναι πιθανότητες.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, σημειώνει ο Έρικ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και την Παρασκευή η θερμοκρασία ανεβαίνει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο αυξάνονται οι νεφώσεις και την Κυριακή ίσως έχουμε τοπικές βροχοπτώσεις και λίγα χιόνια.

Απόψε και αύριο τη νύχτα θα συνεχίσουμε να έχουμε παγετό, προειδοποιεί. 

 

 

Ο Τάσος Ιεροδιακόνου από την άλλη δεν τάσσεται εναντίον των μηναλλαγιών.

«Αρκετές φορές με έχουν βοηθήσει συμπληρωματικά. Όταν για παράδειγμα στις 2 Ιανουαρίου είχα αναφέρει πως μετά τις 18 θα έχουμε κρύο, από τα μηναλλάγια είναι που το είχα διαπιστώσει».

Ο Τάσος πιστεύει πως ο Φλεβάρης θα έχει κατά διαστήματα ισχυρές βροχές με κρύο και χιόνια, δεν είναι σε θέση ωστόσο να προβλέψει τον κατακλυσμό που ισχυρίζεται ο κύριος Λεωνίδας πως θα βιώσουμε .

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω πως το ερμηνεύει».

 

Το βίντεο από την εκπομπή του περασμένου Οκτώβρη:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ