Σταμάτα να κρύβεσαι, η απομόνωση και η σιωπή δεν είναι λύση

Περισσότεροι από 154 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ το 2020 υπολογίζεται πώς θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες.

 


Article featured image
Article featured image

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το 1994, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Στην Κύπρο ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από διαταραχές, όπως κατάθλιψη αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς.

Ο Τομέας Προηγμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ), σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ) και το τμήμα Audio Visual Communication Πανεπιστήμιο Frederick, δημιούργησαν ένα ενημερωτικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή ηθοποιό Μαρίνο Χατζηβασιλείου, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας μέρα ψυχικής υγείας αφορά «τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για όλους», προωθώντας το μήνυμα πως κάθε άνθρωπος ο οποίος έρχεται σε επαφή με μια αιφνιδιαστική, οξεία κρίση έχει τη δυνατότητα να λάβει ψυχοκοινωνική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Πιο αναλυτικά η κρίση αφορά τις εξελικτικές κρίσεις όπως γέννηση, περιστασιακές κρίσεις όπως απώλεια εργασίας, κρίσεις που προκύπτουν από περίπλοκα περιστατικά όπως  ανθρώπινες πράξεις βίας.

Το πιο κάτω βίντεο παρακινεί τους ανθρώπους να ζητήσουν άμεσα βοήθεια από επαγγελματίες για την αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ