Πάει για Όσκαρ η Ελληνίδα με το ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση

Μια θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διεκδικεί το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» της Ελληνίδας φοιτήτριας δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Δάφνης Ματζιαράκη.

 


Article featured image
Article featured image

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται μία ημέρα στη ζωή του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, από τη Λέσβο, ο οποίος είναι κυβερνήτης σκάφους του Λιμενικού, εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Η Δ. Ματζιαράκη βρέθηκε και η ίδια πάνω στο σκάφος καταγράφοντας συγκλονιστικές σκηνές διασώσεων δεκάδων ανθρώπων από τη θάλασσα, όπως την επαναφορά βρέφους από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και εθελοντές ή η επανασύνδεση οικογενειών προσφύγων που είχαν χαθεί ενώ πάλευαν με τα κύματα για να επιβιώσουν.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, τις στιγμές απελπισίας και ανθρωπιάς αλλά και την αναγνώριση της προσφοράς αυτής από τους διασωθέντες.

Το ντοκιμαντέρ, εκτός από τις δραματικές διασώσεις, καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου, παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του.

Έχει ήδη αποσπάσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, συμμετέχοντας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου και παραγωγός είναι το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Ο τίτλος «4.1 miles» αποτυπώνει ακριβώς την απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τις ακτές του νησιού της Λέσβου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ