Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, τα οποία απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε τρία χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Βασικός στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής.

Τα Βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες μεμονωμένες οικοδομές ή συμπλέγματα οικοδομών που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξάρτητα μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής.

Κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής.

Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι και ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς το σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στο σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον).

Δείτε πιο κάτω τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής όπως τα ανακοίνωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Υπουργείο Εσωτερικών:



Κατηγορία Α – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο

Βραβείο απονέμεται εξίσου στα έργα:

Αξιοποίηση / Ανάπλαση του χώρου του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού

Αρχιτέκτονας: Χρύσανθος Χρυσάνθου

Chrysanthou KVA2016 Limani A6

 

Κατοικία σε μισό οικόπεδο στην Έγκωμη

Αρχιτέκτονες: Ιωάννης Αγησιλάου και Γεώργιος Καλαβάς

Egomi-08 Agisilaou Kalavas KVA2016

 

Κατηγορία Β – Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων

Παρεκκλήσιο Απ. Πέτρου και Αγ. Ελένης της Μάρτυρος [Διάβασε περισσότερα για το πανέμορφο παεκκλήσι στην Πάφο]

Αρχιτέκτονας: Μιχάλης Γεωργίου

Georgiou mies 1 KVA2016

 

Κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο»

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο

Αρχιτέκτονες: Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου

KavoGreko KVA2016



Η Κριτική Επιτροπή, απαρτιζόταν από τους: Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου Πρόεδρο και Πιέρ Φον Μάις, Γιώργο Πανέτσο, Μιχάλη Κοσμά, Αιμίλιο Μιχαήλ, Χρίστο Μαραθοβουνιώτη και Ευτύχιο Παπαευτυχίου, μέλη.

Η Τελετή Βράβευσης και η έκθεση με τα βραβευμένα και άλλα αξιόλογα έργα θα πραγματοποιηθεί σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ