Η Κύπρος μετά το χτύπημα του ακραίου καιρικού φαινομένου [εικόνες & βίντεο]

Από χθες το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, αλλά και διάφοροι ιδιώτες που ασχολούνται με τον καιρό, προειδοποιούσαν για την άφιξη στην Κύπρο του ακραίου καιρικού φαινομένου το οποίο επηρέαζε την Κρήτη.

 


Article featured image
Article featured image

Το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος, όπως μας ενημέρωναν οι ειδικοί, θα ήταν οι πολύ έντονες βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι. Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν με τις παραλιακές πόλεις να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. 

Η Λάρνακα σημείωσε τις περισσότερες καταστροφές, ενώ στη Λεμεσό οι θυελλώδεις άνεμοι κράτησαν ξάγρυπνους τους κατοίκους της πόλης όλο το βράδυ. Στη Λευκωσία το σύστημα αρκέστηκε σε μερικές βροχές αργά τη νύχτα και πτώση της θερμοκρασίας.

 

Συνολικά 83 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για αντιμετώπιση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Στη Λάρνακα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 70 περίπου επεισόδια, τα οποία είχαν να κάνουν με πλημμύρες και αντλήσεις νερού από υπόγεια. Επίσης ήταν αρκετές οι περιπτώσεις απεγκλωβισμού οδηγών από πλημμυρισμένους δρόμους.

Από τη Λεμεσό οι 8 κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική αφορούσαν πτώσεις δέντρων, ενώ στην Πάφο δέχτηκε 4 κλήσεις επίσης για πτώσεις δέντρων.

Τέλος στην Αμμόχωστο η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 3 επεισόδια πλημμυρών και άντλησης νερού από υπόγεια.

 

Στη Λάρνακα οι περισσότερες καταστροφές

Για ακόμη μια φορά η πόλη της Λάρνακας ήρθε αντιμέτωπη με πλημμύρες και καταστροφές, από την πρώτη ουσιαστικά βροχή για την φετινή χειμερινή περίοδο. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τα προηγούμενα χρόνια, καμία υποδομή και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έγινε για να προστατευτούν οι Λαρνακείς και οι περιουσίες τους.

 



«Πλημμύρισαν αυλές και αυτοκίνητα γέμισαν νερό, με τους κατοίκους να βιώνουν ξανά την ίδια κατάσταση που βίωσαν πριν δύο χρόνια. Μετά τις προηγούμενες πλημμύρες δόθηκαν υποσχέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι θα έπαιρναν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές, δυστυχώς οι ίδιες περιοχές της πόλης μας πνίγηκαν με την πρώτη νεροποντή. Να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε καμία αποζημίωση την προηγούμενη φορά», αναφέρει στη CITY ο Ανδρέας Παναγιώτου Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου, που βρέθηκε στην περιοχή.  



 

Οι δυνατοί άνεμοι στη Λεμεσό, προκάλεσαν μικρές ζημιές

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα Τρίτης, δυνατοί άνεμοι άρχισαν να πλήττουν την πόλη της Λεμεσού.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μικρές ζημιές, που αφορούσαν κυρίως πτώσεις δέντρων στην περιοχή του Τραχωνίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και πτώση πινακίδων.

Η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε άμεσα και στις 8 κλήσεις που δέχτηκε, μετακινώντας άμεσα τα κομμένα δέντρα και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία στους δρόμους.

 

Κατολισθήσεις στην Πάφο, έκλεισαν δρόμους

Και η Πάφος όμως δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο. Λόγω κατολισθήσεων όγκου χωμάτων και πετρών, ο δρόμος Αγίου Νικολάου Πάφου προς Καμινάρια, μέσω της γέφυρας Τζιελεφού, παρέμεινε κλειστός για την τροχαία κίνηση μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη, όπου και το συνεργείο καθαρισμού που βρισκόταν εκεί από νωρίς τον παρέδωσε ξανά στην κυκλοφορία.

 

Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Κύπρου

Από τις καταρρακτώδεις βροχές, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ χωρίς ρεύμα παρέμεινε και η περιοχή Μονοβόλικος στα Πολεμίδια για αρκετές ώρες. 

 

Προσοχή στους δρόμους συνιστά η Αστυνομία Κύπρου

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, η Αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα για τους δρόμους Παραμύθας – Αγρού και Μονιάτη – Σαϊττά, ότι η κυκλοφορία είναι δύσκολη αφού υπάρχουν πέτρες και λάσπη στο οδόστρωμα.

 

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου αναμένεται να κρατήσει η κακοκαιρία σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία

Επιδείνωση του καιρού ξανά από απόψε το βράδυ, με κύριο τους ισχυρούς ανέμους που αναμένεται να φτάσουν τα 6 μποφόρ, προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου (ΜYK), η οποία θα κρατήσει μέχρι άυριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωση του, ο Παράκτιος Σταθμός «ΚΥΠΡΟΣ ΡΑΔΙΟ» του ΚΣΕΔ καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος των δελτίων της ΜΥK και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Αναφέρει, επίσης, ότι το ΚΣΕΔ έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και πτητικά μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.



Το βίντεο ανέβασε στη σελίδα του ο Έρικ Κίτας και είναι από την περιοχή Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό γύρω στις 3 τα ξημερώματα

 

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ