Είσαι για μια εκδρομή στην περιοχή της Κουμανδαρίας;

Το καλοκαίρι πέρασε, πέρασαν και οι ατελείωτες ώρες στις παραλίες και ήρθε η στιγμή των χειμερινών εξορμήσεων για εξερεύνηση των χωριών της Κύπρου. Μια τέτοια ευκαιρία για εκδρομή στην περιοχή Κουμανδαρίας προσφέρει το Έργο AgroLIFE.

 


Article featured image
Article featured image

Από την ομάδα του Έργου AgroLIFE​

 

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016, στις 11:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της διαδρομής Αγρο-ποικιλότητας στην περιοχή της Κουμανδαρίας από τον Έπαρχο της Λεμεσού κ. Κυριάκο Τσολάκη. Με την ολοκλήρωση των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στη διαδρομή από επιστημονικό συνεργάτη του Έργου. Στόχος της διαδρομής είναι η ανάδειξη των αμπελώνων και της σημασίας τους για την οικονομική ζωή των κατοίκων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η διαδρομή μήκους 7,9 km ξεκινά από την πλατεία του χωριού Καπηλειό και δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να θαυμάσει το τοπίο, την άγρια βλάστηση, τις καλλιέργειες της περιοχής και να δει σημαντικά είδη πουλιών, ερπετών και εντόμων που φωλιάζουν σε αυτές. Η διαδρομή διασχίζει επίσης το χωριό της Λάνειας περνώντας από σημαντικά αξιοθέατα και μουσεία, όπως το «Αρκάτσι Χεσάς», το Θεματικό Μουσείο Αποθήκευσης Κουμανταρίας, τον Παραδοσιακό Ληνό, το Παραδοσιακό Σπίτι και το παλαιό ελαιοτριβείο...

Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν σήματα που καθοδηγούν τον περιπατητή και επεξηγούν τις διάφορες δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο του έργου AgroLIFE.

 


Εφαρμόζεται μια βιολογική μέθοδος κατά την οποία παρεμποδίζεται η σύζευξη του θηλυκού με το αρσενικό άτομο. Ναι καλά διάβασες!


Τι ακριβώς κάνει το Έργο;

Στην περιοχή Κουμανδαρίας και συγκεκριμένα στη Λάνεια και το Καπηλειό, εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι για τον έλεγχο του σημαντικότερου εχθρού των αμπελιών, της ευδεμίδας. Η ευδεμίδα είναι μια μικρή νυχτοπεταλούδα οι προνύμφες της οποίας τρέφονται με τις ράγες του σταφυλιού, τις καταστρέφουν και οι καλλιεργητές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χημικά για τον έλεγχο της. Μέσω του Έργου AgroLIFE εφαρμόζεται μια βιολογική μέθοδος κατά την οποία παρεμποδίζεται η σύζευξη του θηλυκού με το αρσενικό άτομο. Ναι καλά διάβασες! Τα θηλυκά του εντόμου προσελκύουν τα αρσενικά για ζευγάρωμα, απελευθερώνοντας μια χημική ουσία που ονομάζεται φερομόνη. Τοποθετώντας στους αμπελώνες ειδικούς εξατμιστήρες, οι οποίοι απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες φερομόνης, τα αρσενικά αποπροσανατολίζονται και δεν μπορούν να εντοπίσουν τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Με αυτό τον τρόπο ο πληθυσμός της ευδεμίδας μειώνεται χωρίς ο καλλιεργητής να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες χημικών εντομοκτόνων που επιβαρύνουν και την ποιότητα του προϊόντος και το περιβάλλον.

 



Μια εξίσου σημαντική πρακτική που ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο παραδοσιακής γεωργίας είναι η φύτευση άλλων ειδών, δένδρων ή θάμνων μαζί με την κυρίως καλλιέργεια ώστε να ενισχυθεί η ποικιλότητα φυτών στο αγροτεμάχιο. Παλαιότερα αυτό γινόταν ώστε να εξασφαλίζει ο γεωργός επιπρόσθετο εισόδημα, με τη φύτευση για παράδειγμα ελιών ή αμυγδαλιών στα περιθώρια της κυρίως καλλιέργειας. Αυτό ήταν ευεργετικό και για τη φύση αφού πρόσφερε συμπληρωματικές πηγές τροφής στα πουλιά, μικρά θηλαστικά και σε άλλους ωφέλιμους οργανισμούς όπως οι μέλισσες και τα έντομα που ενισχύουν την ισορροπία στο αγροικοσύστημα σε σχέση με την εντατική μονοκαλλιέργεια. Για να αναδειχθεί αυτή η πρακτική φυτεύτηκαν γηγενή είδη δέντρων, θάμνων στα περιθώρια των καλλιεργειών, όπως για παράδειγμα ελιές, αμυγδαλιές, σχοινιές και ξισταρκές τα οποία εκτός της οικολογικής τους σημασίας ενίσχυσαν και την αισθητική αξία των περιοχών.

 



Δημιουργήθηκαν ακόμη, σωροί από πέτρες και από τα κλαδεύματα των φυτών γύρω από τις καλλιέργειες, με στόχο να προσελκυσθούν ερπετά που βρίσκουν εκεί καταφύγιο και συνεισφέρουν εξίσου στην οικολογική ισορροπία, ειδικά στις καλλιέργειες χαρουπιάς που μαστίζονται από την παρουσία ποντικών.

 



 

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το Έργο AgroLIFE ή ακόμη και να οργανώσεις μερικούς φίλους για μια εξόρμηση μπορείς να επικοινωνήσεις με το Συντονιστή του Έργου, Επίκ. Καθηγητή Μενέλαο Σταυρινίδη, στο m.stavrinides@cut.ac.cy ή στο τηλέφωνο 25002186.

 



Το Έργο AgroLIFE (www.agrolife.eu, LIFE13 BIO/CY/001114) υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, από επιστήμονες από διάφορους φορείς στην Κύπρο, που εργάζονται στις περιοχές της Κουμανδαρίας και Ανώγυρας με σκοπό να αναδείξουν παραδοσιακές και νέες, φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές στις καλλιέργειες αμπελιού και χαρουπιάς. Το Έργο AgroLIFE συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να αναδείξει τις αγροτικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας στην Κύπρο. Στις περιοχές αυτές, μικρά αγροτεμάχια με παραδοσιακές φυτείες όπως η χαρουπιά ή το αμπέλι εναλλάσσονται με το φυσικό τοπίο και παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι αγροτικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Κύπρο καθώς φιλοξενούν σημαντικά ενδημικά είδη εντόμων, πτηνών και ερπετών.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ