Η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη Ποδηλασίας Δρόμου

Το 2017 η Κύπρος θα φιλοξενήσει έναν από τους δεκαεννιά αγώνες της σειράς Gran Fondo της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI).

 


Article featured image
Article featured image

Το Volkswagen Cyprus Cycling Tour, που θα διεξαχθεί 24-26 Μαρτίου έχει ενταχθεί στην τοπ κατηγορία, όσον αφορά σε αγώνες δρόμου για ερασιτέχνες.

Ο συγκεκριμένος αγώνας διεξάγεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ως επίκεντρο την επαρχία Πάφου.

Η συμπερίληψή του στη σειρά Gran Fondo επετεύχθη μετά από επίμονες προσπάθειες και χάρη στην καθοριστική οικονομική στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Πλέον θα ονομάζεται Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen και, όπως και οι υπόλοιποι αγώνες της σειράς, αποτελεί πρόκριμα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo που θα γίνει στο Albi της Γαλλίας, τον Αύγουστο του 2017. Δέκα αγώνες Gran Fondo διεξάγονται στην Ευρώπη και οι άλλοι στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς.

«Πιο πολλοί αθλητές από το εξωτερικό»

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με αυτή την αναβάθμιση. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πως η Κύπρος τοποθετείται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη και για την ποδηλασία δρόμου – έως τώρα ήταν γνωστή για την ορεινή ποδηλασία» σημειώνει ο Μιχάλης Χατζηϊωάννου, διευθυντής της Bikin’Cyprus, η οποία διοργανώνει τον αγώνα.

Ο κ. Χατζηϊωάννου τονίζει ότι «η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως θα προσελκύσουμε πολύ περισσότερους αθλητές από το εξωτερικό, σε σχέση με τους περίπου 120 που ήρθαν πέρσι, καθώς πολλοί ερασιτέχνες θα επιδιώξουν να προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέσω του Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen. Άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή μόνο ο δικός μας αγώνας και αυτός της Ρόδου (21-23/4) είναι στη σειρά Gran Fondo» στην συγκεκριμένη περίοδο.

Τα εισιτήρια για το Παγκόσμιο

Κάθε αγώνας Grand Fondo περιλαμβάνει οκτώ ηλικιακές κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες (19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 και 65+). Κάθε κατηγορία, σε κάθε ένα από τους 19 αγώνες, δίνει θέσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo, όσες και το 25% των ποδηλατών που θα εκκινήσουν. Για παράδειγμα, ένα μετέχουν 20 ποδηλάτες σε μια κατηγορία, οι πέντε πρώτοι θα προκριθούν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ παίρνουν και αναμνηστικό μετάλλιο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατηγορία ενός αγώνα δίνει τρεις θέσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να προκριθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Gran Fondo τόσο μέσω του αγώνα ατομικής χρονομέτρησης που θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα όσο και την διπλή ευκαιρία στους αγώνες αντοχής της δευτερης και τρίτης ημέρας του Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen

Επίκεντρο το Μεσαιωνικό Κάστρο

Και τα τρία σκέλη του Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen ξεκινούν από το λιμανάκι της Πάφου. Την πρώτη ημέρα, η αγωνιστική κατηγορία «Experts» θα χρονομετρηθεί στη διαδρομή Νικόκλεια – Κιδάσι – Νικόκλεια ενώ οι συμμετέχοντες στην «Sportive» κατηγορία θα έχουν την διαδρομή Κούκλια – Κούριον - Κουκλια . Η δεύτερη μέρα είναι ίδια όπως το 2016, με εκκίνηση και τερματισμό χρονομετρημένου κομματιού στα Κούκλια και διέλευση από Αρχιμανδρίτα, Δορά, Άρσος και ένα γρήγορο πέρασμα από την Κοιλάδα του Διάριζου. Στην τρίτη και τελευταία ημέρα οι ποδηλάτες ξεκινούν από το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου με κατεύθυνση την Πέγεια πριν ανέβουν σε Κάθηκα, Κρίτου Τέρα και Στρουμπί, για να τερματίσουν στην Τσάδα.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ