Supermoon και βροχή αστεριών την Τρίτη

Η 3η και τελευταία –για το 2016- υπερπανσέληνος συντροφιά με βροχή διαττόντων αστέρων έρχεται αύριο Τρίτη 13 Δεκεμβρίου για να φωτίσει το βράδυ και να μας προσφέρει ένα μαγευτικό υπερθέαμα.

 


Article featured image
Article featured image

Βέβαια η υπερπανσένηνος όπως υποστηρίζει η ΝΑΣΑ θα είναι τόσο φωτεινή που θα καλύψει την βροχή αστεριών, παρόλα αυτά ο συνδυασμός θα είναι εντυπωσιακός.

Το φεγγάρι θα φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως, κάτι που δεν θα επιτρέψει μεν την καλή παρατήρηση των μετεώρων, εντούτοις θα φωταγωγήσει τον ουρανό.

Η ΝΑΣΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε το πολύ 10 αστέρια ανά ώρα και αυτά όχι πολύ έντονα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ SUPERMOON ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]



Οι Διδυμίδες που πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό των διδύμων, συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου και παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος.  

Αποκαλούνται μάλιστα και «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα συγκεκριμένα αστέρια κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Το φαινόμενο της υπερπανσέληνου θα είναι ορατό από την Κύπρο γύρω στις 02:05 πμ. 



*Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντίνου 


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ