Δεν υπάρχει ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος

Αποφάνθηκε η πρώτη σχετική επιστημονική έρευνα 

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δεν υπάρχει καθαρά ανδρικό ή καθαρά γυναικείο μυαλό.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο που επιμελείται ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Χειρουργός – Ουρολόγος και Ανδρολόγος Κ. Κωνσταντινίδης, μια ανάλυση περισσότερων από 1400 μαγνητικών τομογραφιών, δείχνει ότι οι αδιαφιλονίκητες βιολογικές διαφορές φύλου δεν επεκτείνονται στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, ο εγκέφαλος φαίνεται να είναι η έδρα μιας ανάμιξης αρρενωπών και θηλυκών χαρακτηριστικών.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον εγκέφαλο σαν ένα ενιαίο σύνολο και θέτει το ερώτημα της ύπαρξης δύο διαφορετικών τύπων εγκεφάλου. Η απάντηση είναι αρνητική.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό μωσαϊκό χαρακτηριστικών. Κάποια από αυτά βρίσκονται πιο συχνά σε άνδρες, κάποια άλλα σε γυναίκες και άλλα εξίσου και στα δυο φύλα».

Οι ερευνητές επίσης ανέλυσαν τα αποτελέσματα τριών προηγούμενων μελετών σχετικά με τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τις συμπεριφορές και τις στάσεις 5.500 ατόμων και βρήκαν πάλι ότι δεν υπάρχει αμιγώς αρσενικός ή θηλυκός τρόπος δράσης και συμπεριφοράς. Αντιθέτως, τα άτομα τείνουν να υιοθετούν μικτά χαρακτηριστικά.

Η νέα μελέτη δεν είχε σκοπό να εξετάσει τη σχέση φύλου- συμπεριφοράς, ούτε ασχολήθηκε με το ερώτημα εάν οι διαφορές σε εγκεφαλικό επίπεδο είναι εγγενείς ή επίκτητες.

Τα ευρήματά της ωστόσο, δείχνουν ότι τα άτομα δεν θα πρέπει να χαίρουν διαφορετικής αντιμετώπισης εξαιτίας του φύλου τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στο πεδίο της εκπαίδευσης όπου κάποιες σχολές θεωρούνται κατάλληλες για τα μυαλά των αγοριών και κάποιες άλλες για τα μυαλά των κοριτσιών. Τα παρόντα ευρήματα λοιπόν, υπονομεύουν ξεκάθαρο αυτό το σκεπτικό του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ