Ξεριζώνουν αύριο τα κυπαρίσσια στη Λεωφόρο Λάρνακος;

Σε έκτακτη διαμαρτυρία αύριο το πρωί για να τα σώσουμε μας καλούν πολίτες και Κίνημα Οικολόγων.

 


Article featured image
Article featured image

«ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΛΑΡΝΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ. ΑΥΡΙΟ 5/2 ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ CARREFOUR ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ» γράφει αγωνιώδες ομαδικό SMS που λάβαμε και εμείς στο κινητό μας πριν από λίγο.

 



Επικοινωνήσαμε το Κίνημα Οικολόγων για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

«Πάρα πολλοί κάτοικοι τηλεφωνούν από το πρωί αναστατωμένοι στα γραφεία του Κινήματος, αφού μπουλντόζες έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους στην περιοχή» δηλώνει στη CITY το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων, Αλεξία Σακαδάκη.

Τα δέντρα που σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων και τους ανήσυχους πολίτες κινδυνεύουν με ξερίζωμα είναι τα περίπου πενήντα μεγάλης ηλικίας κυπαρίσσια που βρίσκονται στη λεωφόρο Λάρνακος στη βόρεια πλευρά της πανεπιστημιούπολης.

Το ξερίζωμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή.

 



«Έχει γίνει προσφυγή για ακύρωση του διατάγματος επίταξης. Το δικαστήριο ορίστηκε για τις 8 του Απρίλη και χθες κατατέθηκε αίτημα για προσωρινή αναστολή του διατάγματος. Η εξέταση για την προσωρινή αναστολή ορίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου και από ότι φαίνεται γίνονται βιαστικές κινήσεις για να προχωρήσουν οι εργολάβοι» αναφέρει η κ. Σακαδάκη που συμπληρώνει πως «εμείς ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούμε πως η διαδικασία πρέπει να γίνει ορθά».

Η απόφαση που λήφθηκε για να προχωρήσει ο αυτοκινητόδρομος, τονίζει, παραβιάζει την πολύ σημαντική συνθήκη του Άαρχους που ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε υπογράψει.

Η εν λόγω συνθήκη έχει κατοχυρώσει συγκεκριμένα δικαιώματα των πολιτών στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, τα δικαιώματα: α) της πρόσβασης σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος τις οποίες κατέχουν οι δημόσιες αρχές, β) της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα αυτά, και γ) της δικαστικής προστασίας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω δύο δικαιωμάτων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ