Μόνο 5300 τα ξόβεργα που κατασχέθηκαν στην Κύπρο το φθινόπωρο

Όχι 5 και 10 μέτρα, αλλά 19 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα, ήταν ενεργά το φθινόπωρο 2015. Και όλα αυτά μόνο στις περιοχές από Λάρνακα μέχρι Αμμόχωστο και από τον Άγιο Θεόδωρο μέχρι το Μαρώνι.



 


Article featured image
Article featured image

Βάσει των στοιχείων της τελευταίας έρευνας που διενήργησε ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, εκτιμάται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο του 2015 ως αποτέλεσμα αυτής της παράνομης δραστηριότητας,ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 5300 ξόβεργα σύμφωνα με τα στοιχεία πάταξης των αρμόδιων αρχών.

Η χρήση διχτύων για το φθινόπωρο 2015 μειώθηκε κατά 13% σε σύγκριση με το έτος 2002, μια θετική εξέλιξη σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το φθινόπωρο 2014. 

Σε ότι αφορά τον ‘εναλλακτικό σχεδιασμό’ για την ‘επιλεκτική θήρευση αμπελοπουλιών με παρέκκλιση’ που συμπεριλήφθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση το Μάιο 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαντήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η παρέκκλιση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. 

Η Δρ Κλαίρη Παπάζογλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ήδη πολλές φορές την αφαίρεση του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’ από το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφαιρέσει τον ‘εναλλακτικό σχεδιασμό’ και να εφαρμόσει το υπόλοιπο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης άμεσα». 

Τα αποτελέσματα για το φθινόπωρο 2015 δείχνουν ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στα επίπεδα παράνομης παγίδευσης στις ΒΒ έχουν σταματήσει. Αυτό αποτελεί σημαντική αρχή, η οποία ο Πτηνολογικός ευελπιστεί θα αποτελέσει την αρχή σημαντικής μείωσης στο εγγύς μέλλον.

 



Σημαντικές προσπάθειες έγιναν κατά το 2015 για την καταπολέμηση της βιομηχανικής κλίμακας παράνομης παγίδευσης, όπως το πρόγραμμα για την αφαίρεση ακακιών στο Κάβο Πύλα και ο καθορισμός Ειδικών Ζωνών Διατήρησης. 

«Η Διοίκηση των ΒΒ αξίζει συγχαρητήρια για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης πουλιών. Περίπου το ένα τρίτο των εισβλητικών δέντρων ακακίας στην καθορισμένη Ειδική Ζώνη Διατήρησης στο Κάβο Πύλα, που φυτεύτηκαν για να προσελκύσουν αποδημητικά πουλιά, έχουν τώρα αφαιρεθεί. Δυστυχώς, ο αριθμός πουλιών που παγιδεύονται παράνομα παραμένει απαράδεκτα ψηλός και οι δράσεις πρέπει να συνεχίσουν για να τερματιστεί αυτή η παράνομη πρακτική», αναφέρει ο Δρ Tim Stowe, Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος της RSPB (BirdLife στο ΗΒ). 

Παράλληλα, επιστήμονες του BirdLife International έκαναν συγκλονιστικές ανακαλύψεις. Μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο The Killing που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 από το BirdLife International αποκάλυψε ότι 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο παράνομα στη Μεσόγειο. 

Σε αυτή την έρευνα η περιοχή Αμμοχώστου στην Κύπρο είναι η χειρότερη περιοχή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το άρθρο Προκαταρκτική αξιολόγηση του είδους και της κλίμακας της παράνομης θανάτωσης και σύλληψης πουλιών στη Μεσόγειο που δημοσιεύτηκε πριν δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό Bird Conservation International παρουσιάζει μια λεπτομερή ανάλυση των αριθμών και των ειδών των πουλιών που επηρεάζονται, τις 20 χειρότερες περιοχές και γιατί διαφορετικά είδη γίνονται στόχος στην κάθε χώρα. 

Αυτές οι 20 περιοχές βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες, και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η περιοχή Αμμοχώστου. Αυτό δείχνει την επείγουσα ανάγκη μιας συνεπούς πολιτικής μηδενικής ανοχής και της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης, χωρίς παρεκκλίσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ