10 από τις πιο τρομακτικές αεροπειρατείες της ιστορίας

Την ώρα που στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι σε εξέλιξη μια αεροπειρατία, με τις εξελίξεις να αλλάζουν ανά δευτερόλεπτο, θυμόμαστε άλλες δέκα αεροπειρατείες που εκτυλίχηθκαν σε όλο τον κόσμο... αλλά και στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Η κατάρρευση της αμερικανικής υπερηφάνειας

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, 19 ισλαμιστές τρομοκράτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων αεροπλάνων και χρησιμοποίησαν τα τρία από αυτά ως πυραύλους Κρουζ χτυπώντας τρία κτίρια στη Νέα Υόρκη: το Πεντάγωνο και τους Δίδυμους Πύργους, αφήνοντας πίσω τους 3.000 νεκρούς. Το τέταρτο αεροπλάνο στόχευε τον Λευκό Οίκο, αλλά οι επιβάτες επιτέθηκαν στους αεροπειρατές και το εξέτρεψαν από τον στόχο του.

 

Η «ελληνική» περίπτωση

Δύο Παλαιστίνιοι και δύο μέλη των Γερμανικών Επαναστατικών Πυρήνων πήραν τον έλεγχο της πτήσης της Air France από την Αθήνα στο Παρίσι, προσγειώνοντάς τη στη Βεγγάζη της Λιβύης. Εκεί απελευθέρωσαν μία όμηρο που υποκρίθηκε ότι απέβαλε και συνέχισαν ως την Ουγκάντα, όπου επιβιβάστηκαν άλλοι τέσσερις αεροπειρατές! Εκεί έλαβε χώρα η επιχείρηση «Entebbe»: Ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν στο αεροπλάνο και απελευθέρωσαν 105 επιβάτες. Τρεις επιβάτες, ένας Ισραηλινός στρατιώτης και 45 στρατιώτες από την Ουγκάντα σκοτώθηκαν.                  

 

Η πρώτη αεροπειρατεία

Η πρώτη αεροπειρατεία στην ιστορία συνέβη στις 16 Ιουλίου του 1948. Τέσσερις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν στο αεροπλάνο που έκανε τη διαδρομή Μακάου-Χονγκ Κονγκ ήθελαν να ληστέψουν το πλήρωμα και τους επιβάτες. Σε μια στιγμή σύγχυσης, όμως, στο πιλοτήριο πυροβόλησαν τον πιλότο και το αεροπλάνο έκανε αμέσως απότομη βουτιά και συνετρίβη. Πηγή: www.lifo.gr

 

Indian Airline

Πρόκειται για την αεροπειρατεία με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Επί επτά ημέρες το 1999 οι επιβάτες της πτήσης που ξεκίνησε από το Νεπάλ ταξίδευαν από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο υπό τον έλεγχο ένοπλων Πακιστανών τρομοκρατών που ζητούσαν την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων από τις φυλακές της Ινδίας. Στον τελευταίο τους προορισμό, μάλιστα, το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν «προστάτεψαν» το αεροπλάνο με στρατό για να μην επέμβει η Ινδία.  

 

Ethiopian Airlines

H πτώση του αεροπλάνου έχει καταγραφεί σε βίντεο νιόπαντρου ζευγαριού που βρισκόταν σε παραλία στα νησιά Comoros. Τρεις ένοπλοι Αιθίοπες ήθελαν να πάνε με αυτό ως την Αυστραλία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ο πιλότος τούς είπε ότι δεν είχαν καύσιμα για τη διαδρομή, αλλά οι αεροπειρατές επέμειναν μέχρι που σταμάτησαν οι μηχανές και ξεκίνησε η πτώση. Εκατόν είκοσι δύο από τους 172 επιβάτες σκοτώθηκαν.    

 

Κύπρος

Δύο Άραβες αντάρτες κατέλαβαν αεροσκάφος στη Λάρνακα τον Φεβρουάριο του 1978. Αιγύπτιοι κομάντος προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το σκάφος, χωρίς όμως να τους έχει δοθεί άδεια από τις κυπριακές Αρχές, ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές. Η Κυπριακή Εθνική Φρουρά αντιστάθηκε, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί 45λεπτη μάχη, στην οποία σκοτώθηκαν 15 Αιγύπτιοι. [Διάβασε αναλυτικά εδώ για τα γεγονότα του '78]

 

Jordanian Airlines

Χειροβομβίδα που κουβαλούσε Σύρος αεροπειρατής ανατινάχθηκε εντός αεροσκάφους της Jordanian Airlines, τραυματίζοντας 15 επιβάτες τον Ιούλιο του 2000. Ο αεροπειρατής, ο οποίος ήθελε να ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία, σκοτώθηκε μετά την επέμβαση ανδρών των ιορδανικών δυνάμεων ασφαλείας.    

 

El Al 426

Τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι υποχρέωσαν το αεροπλάνο των ισραηλινών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο-Ρώμη να προσγειωθεί στην Αλγερία, η οποία έναν χρόνο πριν είχε κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ. Όλοι οι μη Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν και μετά από 40 ημέρες διαπραγματεύσεων οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και οι αεροπειρατές.  

 

D.B. Cooper

Περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος αεροπειρατής όλων των εποχών. Τζέντλεμαν στην όψη, με κουστούμι και καπέλο, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ το 1974. Έδωσε ένα σημείωμα στην αεροσυνοδό που έλεγε ότι έχει βόμβα και σε στάση ανεφοδιασμού στο Σιάτλ αντάλλαξε 36 επιβάτες με 200.000 δολάρια και τέσσερα αλεξίπτωτα. Κάπου πάνω από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον πήδηξε με το αλεξίπτωτο και τα λεφτά και δεν συνελήφθη ποτέ.  

 

Ελλάδα νο.2 

Δύο ένοπλοι Σιίτες από τον Λίβανο κατέλαβαν αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας TWA, ενώ πετούσε πάνω από την Αθήνα με 153 επιβαίνοντες τον Ιούνιο του 1985. Η αεροπειρατεία έληξε με τη βοήθεια της Συρίας 16 ημέρες μετά, όταν και οι 39 όμηροι ελευθερώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας.


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ