Ένα απόσταγμα της Πιτσιλιάς... γεμάτο αναμνήσεις

Το Δημοτικό Σχολείο Πολυστύπου, το οποίο κτίστηκε το 1938 και αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα των ορεινών περιοχών της αποικιοκρατίας, λειτουργούσε μέχρι το 1995. 

 


Article featured image
Article featured image

Το πανέμορφο αυτό κτίριο που λειτουργεί πλέον ως Πολιτιστικό Κέντρο, φιλοξενώντας πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, έχει φιλοξενήσει στις αίθουσες του γενιές και γενιές Πολυστυπιωτών.

 



Το Δημοτικό Σχολείο με τη σημερινή του μορφή ως Πολιτιστικό Κέντρο

 

Τις τελευταίες ώρες εντόπισα στο facebook την πιο πάνω φωτογραφία, την οποία κοινοποίησε στο facebook η κόρη ενός από τους δασκάλους που πέρασαν από το παλιό δημοτικό, του Θεόδοτου Κάνθου. Η κυρία Νένα είναι επίσης συγγενής πρώτου βαθμού με τον σπουδαίο Κύπριο ζωγράφο, Τηλέμαχο Κάνθο, ο οποίος ως γνωστό καταγόταν από το διπλανό χωριό Άλωνα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα απόσταγμα ρόδων που έβγαζαν οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τα τριαντάφυλλα της αυλής του δημοτικού σχολείου στον Πολύστυπο. Μάλιστα, την ετικέτα τη σχεδίασε ο Τηλέμαχος Κάνθος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΚΑΝΘΟ (1910-1933)



Όπως μαθαίνουμε μάλιστα από ένα σχόλιο στη φωτογραφία, από τον Αιμίλιο Λεωνίδα, κάτοικο Πολυστύπου και παλιό μαθητή στο σχολείο, «κάθε πρωί μαζεύαμε τα τριαντάφυλλα από τον κήπο του σχολείου για να βγάλουμε το ροδόσταγμα. Την εποχή εκείνη, εκτός από τα τριαντάφυλλα του κήπου μας, μια παρέα από 5-6 μαθητές πηγαίναμε μέχρι την Άλωνα κάθε πρωί με τα πόδια και μαζεύαμε και από εκεί τριαντάφυλλα».

 



Δημοτικό Σχολείο Πολυστύπου, 1979



Μ.Μ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ