Ακολουθούμε τα ιστορικά χνάρια της Λευκωσίας ποδηλατώντας με το TEDxNicosia

Το TEDxNicosia θα διοργανώσει την ιδιαίτερη ποδηλατική εκδήλωση ‘Τροχοί και ίχνη’ ακολουθώντας τα ιστορικά χνάρια της πρωτεύουσας στις 23 του Απρίλη, 2016.

 


Article featured image
Article featured image

Η εκδήλωση, η οποία τελείται υπό την αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας, γίνεται σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας. 

Με τη δύναμη του TEDxNicosia που έχει σαν μότο του ‘Ιδέες που αξίζει να διαδίδονται’, την αγάπη του Δήμου για τη πόλη και το πάθος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, η ιστορία, ο πολιτισμός και το νοσταλγικό μεγαλείο της Λευκωσίας θα εξερευνηθούν εν τροχοίς, δημιουργώντας έτσι μια φανταστική ευκαιρία για ποδηλασία δια μέσου της ιστορίας, εναρμονισμένης με την παρούσα στιγμή. 

Επιπρόσθετα, η εκδήλωση ‘Τροχοί και ίχνη’ συμπίπτει με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Αξιοθεάτων. Το φετινό διεθνές θέμα ‘Η κληρονομιά του Αθλητισμού’ δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο! 

Η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια της Προεδρίας της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προγραμματίζει Φεστιβάλ Ποδηλασίας σε όλη την Ευρώπη. Μια χώρα άκρως «ποδηλατική», αφού έχει περισσότερα ποδήλατα (22,5 εκατομύρια) παρά κατοίκους (17 εκατομμύρια), και με την ποδηλατική κουλτούρα στο DNA της, η Ολλανδία μέσα από τη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ, παρέχει μια πλατφόρμα στη συνεχώς αυξανόμενη ποδηλατική κουλτούρα των Ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων.

 



 

Ξεκινώντας από το Δημαρχείο της Λευκωσίας στις 10.00 π.μ., η διαδρομή θα διαρκέσει 15 χιλιόμετρα. Με τη βοήθεια του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Γιώργου Αποστόλου, οι ποδηλάτες θα ανιχνεύσουν τα διάφορα σημεία  ‘Χ’, τα οποία θα αποκαλύπτουν ιστορικά σημεία αναφοράς τα οποία σπάνια εντοπίζονται από τους περαστικούς. Επιπλέον παλιά κλασικά ποδήλατα θα συνοδεύουν, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, τους υπόλοιπους ποδηλάτες, προσθέτοντας έτσι από το παρελθόν και την ιστορία της ποδηλασίας από παλαιότερες εποχές. 

Οι ιδέες που αξίζει να διαδίδονται’ είναι τα ‘ίχνη’ τα οποία το TEDXNicosia άρχισε να δημιουργεί από το 2011. Αποτελούν τη συμβολή του TEDXNicosia στην τοπική κοινότητα, ίχνη μέσω των οποίων οι άνθρωποι μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν, και να ατενίσουν το μέλλον. Θέτοντας το απλά, ίχνη αφημένα από τα χνάρια (ή στη προκειμένη περίπτωση από τους ποδηλατικούς τροχούς, αποδεικνύοντας την ολοκλήρωση του ταξιδιού).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ