Το Ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Kύματα» ταξίδεψε στα Ηνωμένα Έθνη

Πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Απριλίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα» των Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Πάμπου Χαραλάμπους και Γιώργου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Sigmalive, για την προσφυγική κρίση και τις διάφορες πτυχές της.

 


Article featured image
Article featured image

Μια καταγραφή από αληθινές μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατέκλυσαν το νησί της Λέσβου, αλλά και μαρτυρίες των εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν βοήθεια. 

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη. 

Το ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα – Κανείς δεν βάζει τα παιδιά τους σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη στεριά» εστιάζεται στο φαινόμενο της  προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και στις συνέπειές της, ιδίως για τους ανθρώπους και τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από αυτό. 

Γυρισμένο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αποτελεί υπόδειγμα ανάδειξης της συμβολής των εθελοντών και τοπικών κοινωνιών και του τιτάνιου έργου που επιτελούν στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και παροχή άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών στους πρόσφυγες που αφικνούνται καθημερινά κινδυνεύοντας την ζωή τους, θύματα ασυνείδητων παράνομων διακινητών, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) κ. Ashraf El Nour, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κ. Christine Matthews, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος/παραγωγός του ντοκιμαντέρ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής George Andreopoulos από το John Jay College. 

Ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται οι προσωπικές του εμπειρίες που βίωσε ως εθελοντής στη Λέσβο και καταγράφονται μαρτυρίες των προσφύγων που καταλήγουν εκεί. 

«Είναι ένα οδοιπορικό στο νησί της ελπίδας, του πόνου, της χαράς και της λύπης. Από τη μια βλέπεις στο πρόσωπο του πρόσφυγα την απόγνωση, τη θλίψη, την αγωνία, το κρύο και την πείνα και από την άλλη είναι η χαρά για την άφιξη τους σε ένα ασφαλές μέρος, με την ελπίδα και την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Η μετάδοση του στο τηλεοπτικό κανάλι Sigma, σημείωσε, έκανε πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν το πρόβλημα και τις ανθρωπιστικές του διαστάσεις και ευχαρίστησε που του δόθηκε η ευκαιρία να φέρει τη φωνή των προσφύγων στα Ηνωμένα Έθνη».



Εάν δεν το έχετε δει, παρακολουθείστε το εδώ:



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ