Μια αλληγορική έκθεση που συνδυάζει τα φλαμίνγκο με την πολεμική αεροπορία

Το Flamingo Theatre του Στέλιου Καλλινίκου τοποθετείται πέρα και κατά μήκος μίας επίπεδης έκτασης γης, μήκους 7 χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Ακρωτηρίου, στη Λεμεσό, και ονομάζεται Lady’s Mile. 

 


Article featured image
Article featured image

Η παραλία εμπίπτει στη δυτική Περιοχή των Βρετανικών Κυρίαρχων Βάσεων του νησιού (με τη δεύτερη ΠΚΒ να είναι στη Δεκέλεια), που κατά τρόπο αμφιλεγόμενο βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1960 με τη Συνθήκη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. 

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να σημειωθεί η ιδιότυπη ετυμολογία της: το όνομά της προέρχεται από το άλογο του πρώτου Βρετανού κυβερνήτη, που άκουγε στο όνομα «Lady» και το οποίο συνήθιζε να προπονείται κατά μήκος της παράκτιας αυτής λωρίδας. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Καλλινίκου επεξεργάζεται μία αλληγορική έννοια μέσα από αυτές τις συνυπάρχουσες διαστάσεις, μία χρονική ζώνη που γεφυρώνει πολιτική και ποίηση, όπου κλίμακες, αξίες και αφηγηματικότητα συνθέτουν τη βάση συνυφασμένων εννοιών, που φλερτάρουν με την αφαιρετικότητα. 

Τα φλαμίνγκο απεικονίζονται ως συμβολισμοί της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ενώ τα αερομοντέλα μιμούνται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το τοπικό συνυπάρχει με το οικουμενικό, οι ταυτότητες αναλύονται και η οικολογία συναντάει την ιστορία. 

Πρόκειται για μία σκηνή που πλαισιώνει τα τρέχοντα γεγονότα σαν παράσταση, ως αντιπρόταση στους σημερινούς ταραχώδεις ρυθμούς. Το κοινό που παρακολουθεί το Flamingo Theatre καλείται να λάβει θέση, να διαλογισθεί και να δει με τα ίδια του τα μάτια την ιστορία να ξεδιπλώνεται από την πιο απίθανη σκοπιά: από μία μικρή οικογενειακή παραλία της Κύπρου.



Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 22 Απριλίου στις 19:00 μέχρι και τις 20 Μάϊου

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00 - 21:00 ή με ραντεβού στο 99824520 και 99495198

Θκιό Ππαλιές - Thkio Ppalies 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ