Πώς να επιλέξεις το ποδήλατο που σου ταιριάζει

Τώρα που ο καιρός ανοίγει, τι καλύτερο από το να αφήσουμε στην άκρη το αυτοκίνητο και να πιάσουμε το ποδήλατο. Πέραν από έναν εξαιρετικό τρόπο εκγύμνασης το ποδήλατο σου προσφέρει απεριόριστη αίσθηση ελευθερίας, αλλά και σου ξυπνά νοσταλγικές στιγμές των παιδικών σου χρόνων. Τότε που ανέμελα γυρνούσες στις γειτονιές.

 


Article featured image
Article featured image

Όλα τα ποδήλατα όμως δεν τα ίδια και κάθε ένας από εμάς έχει ξεχωριστές ανάγκες. Πώς όμως επιλέγεις το σωστό ποδήλατο για τις ανάγκες σου; Τι πρέπει να προσέξεις και σε ποια σημεία πρέπει να δώσεις έμφαση; 

Ο διευθυντής της AWOL (Adventure Without Limits) Δημήτρης Πεττεμερίδης, μας μυεί στον κόσμο του ποδηλάτου, δίνοντας μας τις κατάλληλες συμβουλές για να επιλέξουμε το σωστό ποδήλατο, που θα κάνει τη βόλτα μας ευχάριστη και όχι επίπονη και κουραστική.

«Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα πρώτα που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε καινούριο ποδήλατο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι το σωστό μέγεθος του ποδηλάτου το οποίο είναι η βασική προϋπόθεση για άνετη και ξεκούραστη ποδηλασία».

 



 


Ο Νο.1 λόγος που ο κόσμος σταματάει να κάνει ποδήλατο είναι η άνεση, ανεξαρτήτως χρήσης και ηλικίας. 


Τα καλά μαγαζιά έχουν υπαλλήλους αρκετά έμπειρους να προτείνουν το σωστό μέγεθος και να προσαρμόσουν το ποδήλατο στις ανάγκες του καθενός. 

Ένα ποδήλατο θα πρέπει να διαθέτει καλά φρένα για να φρενάρει σωστά και αποδοτικά. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαθέτουν συστήματα φρένων, από απλές δαγκάνες, μέχρι υδραυλικά δισκόφρενα. 

Βασικός κανόνα αποφύγετε τα φρένα αγνώστου προελεύσεως. Προτιμήστε λύσεις από τις μεγάλες εταιρείες όπως τη Shimano, την Avid, ή τη Tektro. 

Το τι ποδήλατο θα αγοράσετε εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε.  

Τα περισσότερα καταστήματα θα κάνουν τις απαραίτητες ερωτήσεις για να σχηματίσουν το προφίλ σας και να σας προτείνουν αυτά που θεωρητικά σας ταιριάζουν, αλλά πρέπει και εσείς να γνωρίζετε εξ αρχής τη χρήση που πρόκειται να κάνετε.  

Αν πρόκειται να ποδηλατείτε σε άσφαλτο, ένα mountain bike είναι το πλέον ακατάλληλο καθώς οι μικρότεροι τροχοί (συνήθως), το αυξημένο βάρος, τα χοντρά λάστιχα και οι διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης, θα σας κουράσουν πολύ γρηγορότερα απ’ ότι ένα ποδήλατο city ή fitness, που είναι σχεδιασμένα για ποδηλασία στην άσφαλτο. 

 



 

Τα ποδήλατα βουνού σταδιακά έχουν εξελιχθεί αρκετά και έχουν φτάσει σε σημείο να χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες.

Μια βασική κατηγοριοποίηση είναι με βάση την διάμετρο των τροχών 26, 27,5 και 29 ιντσών τροχούς, και ανάλογα τη χρήση σε υποκατηγορίες, όπως cross country, trail, all-mountain, dirt, fat bikes ακόμα και ηλεκτρικά. 

Με τρεις διαστάσεις τροχών 26, 27,5 και 29 ιντσών δεν είναι εύκολη η επιλογή. Στις μέρες μας όμως ο 26αρης τροχός σιγά σιγά σβήνει, ειδικά στα ακριβότερα αγωνιστικά ποδήλατα.

Σε γενικές γραμμές οι 27,5 ίντσες είναι πιο ευκίνητα και πιο γρήγορα στις επιταχύνσεις. Τα 29αρια είναι πιο σταθερά, μπορεί να μην επιταχύνουν το ίδιο εύκολα, αλλά διατηρούν καλύτερα την ταχύτητα που έχεις αποκτήσει ενώ περνάνε με μεγαλύτερη ευκολία πάνω από τα εμπόδια.


Η απόφαση σας λοιπόν εξαρτάται, από τις διαδρομές που θα κινείστε, την ιδιομορφία του εδάφους, τις τοπικές συνθήκες, το στυλ οδήγησης σας, εάν είστε απαιτητικοί από το ποδήλατο και θα κινείστε στο όριο, ώστε να προσέξετε και τον εξοπλισμό του ποδηλάτου να είναι ο καλύτερος.


Εάν η βασική του χρήση θα είναι αστική κυρίως μετακίνηση, θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε τις μεγαλύτερες σε διάμετρο ρόδες (29).

Το ποδήλατο πόλης είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο ποδήλατο για την μετακίνηση σε μεγάλα αστικά κέντρα, με την καλύτερη δυνατή απόδοση. Διαθέτει μεγάλους τροχούς 28 ιντσών με φαρδιά, αλλά λεία ελαστικά, που βοηθούν στη γρηγορότερη μετακίνηση του ποδηλάτη μέσα στην πόλη, που διαθέτει καλό οδόστρωμα.

 



 

Είναι πιο γρήγορο ποδήλατο από αυτό της ορεινής ποδηλασίας και πιο άνετο από ένα ποδήλατο δρόμου, αφού έχει φαρδιά σέλα, ψηλά το τιμόνι και περισσότερα αξεσουάρ ασφαλείας. Επίσης μπορεί να ανταπεξέλθει σε βατή χωμάτινη επιφάνεια, διαθέτει ταχύτητες, υποδοχή σχάρας και – όχι πάντοτε – λασπωτήρες και φώτα. 

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να μετακινηθούν στην πόλη με το ποδήλατο και έχουν αποδεχθεί τα προτερήματά του, όπως το άνετο παρκάρισμα, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, οι οικολογικές του ιδιαιτερότητες, η ευκολία μετακίνησης, κ.α. 

Το ποδήλατο δρόμου είναι ένα ποδήλατο που έχει σχεδιαστεί για να κινείται σε δρόμους με άσφαλτο, βατό λιθόστρωτο ή πλακόστρωτο δρόμο. Με την χρήση που έχει επικρατήσει πάντως, έχει καθιερωθεί και σαν αγωνιστικό ποδήλατο.

Σε γενικές γραμμές έχει μεγάλους τροχούς, 28 ιντσών, λεπτά και λεία ελαστικά, γυριστό τιμόνι ενώ στις περισσότερες εκδοχές του διαθέτει πολλές ταχύτητες. 



Το αγωνιστικό ποδήλατο έχει σχεδιαστεί με στόχο την καλύτερη αεροδυναμική του ποδηλάτη και το μικρό βάρος, βασιζόμενο πάντοτε στους κανονισμούς της διεθνούς (UCI).

Συνήθως το τιμόνι τοποθετείται πιο χαμηλά από το ύψος της σέλας και οι δύο τροχοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτο. Το βάρος του όμως δεν πρέπει να είναι κάτω από 6,8 κιλά. 

Για την κατασκευή ενός τέτοιου ποδηλάτου χρησιμοποιούνται κράματα σιδήρου, αλουμίνιο, ίνες άνθρακα (carbon) και τιτάνιο, υλικά που προδίδουν αντοχή, ακαμψία και μικρό βάρος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν τον τίτλο του πιο γρήγορου ποδηλάτου, σε τερέν με καλή ποιότητα οδοστρώματος.  


Το ρητό «ότι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει και στα ποδήλατα. Η τιμή ενός ποδηλάτου αντικατοπτρίζει την ποιότητα των περιφερειακών, αλλά και του σκελετού.


Όσο φθηνότερο είναι ένα ποδήλατο τόσο φθηνότερα είναι και τα περιφερειακά του, αλλά και η ποιότητα του σκελετού. Επίσης η τιμή είναι αντιστρόφως ανάλογη με το βάρος του ποδηλάτου. Όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο μειώνεται το βάρος και η δυσκολία μετακίνησης/μεταφοράς του ποδηλάτου. 

Άλλη δύναμη απαιτείται για να κινήσουμε ένα ποδήλατο 17-18 κιλών και άλλη ενός 10 κιλών. Το πορτοφόλι σας είναι όμως αυτό που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και εσείς θα αποφασίσετε πόσα τελικά θα ξοδέψετε. Πάντως υπολογίστε ότι ένα «αξιοπρεπές» ποδήλατο βουνού θα σας κοστίσει €350-€550,το ποδήλατο πόλης €300-€500, το ποδήλατο δρόμου €700-€1000. 

Ετοιμαστείτε να ξοδέψετε λίγα παραπάνω από όσα μπορεί να υπολογίζετε. Ο λόγος είναι ότι μαζί με το καινούριο σας ποδήλατο, θα χρειαστείτε και κάποια απαραίτητα αξεσουάρ όπως ένα παγούρι νερού-παγουροθήκη, ένα τσαντάκι με σαμπρέλα και τρόμπα, φώτα, κλειδαριά, ένα κομπιουτεράκι (για το χιλιόμετρα) και φυσικά ένα κράνος για την ασφάλειά σας. 

Ο ρουχισμός που χρησιμοποιείται στην ποδηλασία γενικά, είναι έντονα χρώματα που έχουν στόχο να μας κάνουν ορατούς. Χρώματα όπως το κόκκινο και το κίτρινο, έχουν την ικανότητα να τραβούν την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. 

 



 

Γι’ αυτό εξάλλου οποιαδήποτε οδική σήμανση χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι είτε κόκκινη είτε κίτρινη. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να φορέσετε ποδηλατικά ρούχα, ένα κίτρινο γιλέκο είναι απαραίτητο. 

Ποδηλατική Μπλούζα (jersey): Σωστή εφαρμογή και διαπνοή, θα σας κρατήσει στεγνούς από τον ιδρώτα και θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα με πιο άνετη εφαρμογή για τους ποδηλάτες βουνού ή της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδηλάτες δρόμου, με τα υφάσματα αυτά να είναι πιο δροσερά και ελαφριά για να μην αισθάνεστε τη ζέστη, ενώ η απομάκρυνση του ιδρώτα γίνεται πολύ γρήγορα.

Σορτσάκια για τους ποδηλάτες βουνού ή της πόλης: Για τον χομπίστα ή τον αρχάριο ποδηλάτη, που δεν αισθάνεται ακόμα άνετος με τα κολάν. Με εσωτερικό μαξιλαράκι ή όχι, άνετες γραμμές, εργονομία και σωστή εφαρμογή. Και για τους ποδηλάτες δρόμου εφαρμοστό κολάν με τιράντες (bibshorts) με διάφορα υλικά διαπνέοντα, αντιστατικά, αντιβακτηριδιακά και πιο άνετο και εξελιγμένο μαξιλαράκι.


Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, θυμηθείτε, ένα ποδηλατικό ρούχο θα σας κρατήσει στεγνούς και δροσερούς και η ποδηλασία, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε, θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική.




#Extra Tips

Αναρωτηθείτε αν η τιμή του ποδηλάτου που αγοράζετε είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή».

Οι κατασκευαστές προσπαθούν όσο μπορούν να προσφέρουν καλή ποιότητα σε λογικές τιμές, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι είναι και έμποροι, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να πουλήσουν. 

Μερικές φορές, ανταλλακτικά ή σκελετοί χαμηλότερης ποιότητας, συνδυάζονται έτσι ώστε ένα ποδήλατο να μπορεί να πουληθεί σε χαμηλή τιμή. Αν ένα ποδήλατο σας φαίνεται ότι είναι πολύ ακριβότερο, από ότι λέει η τιμή του, μη διστάσετε να εκφράσετε την απορία σας για το θέμα και να ρωτήσετε το κατάστημα στο οποίο απευθύνεστε.  

Αγοράστε μια φορά: Θα σας στοιχίσει φθηνότερα αν αγοράσετε τώρα το ποδήλατο που σας αρέσει με τα κατάλληλα ανταλλακτικά, από το να αγοράσετε κάτι που θα πρέπει να το αναβαθμίσετε αργότερα. Αγοράστε ένα ποδήλατο που είναι στα μέτρα σας και όχι ένα ποδήλατο που έχει απλώς μια καλή τιμή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ