Είναι το μέλλον μας προαποφασισμένο;

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δρ. Bradford Skow του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ, παρουσίασε μια νέα θεωρία του χρόνου η οποία εισηγείται ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν. Η διαφορά είναι ότι το παρόν δεν αποτελεί μια «προβολή του χρόνου» αλλά μια «προσωρινά διάσπαρτη» κατάσταση.

 


Article featured image
Article featured image

Με αυτή την θέαση, το Ίδρυμα ARTos σχεδίασε και παρουσιάζει το project «MELLON», το οποίο αποτελείται από επιλεγμένες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ειδήμονες από το χώρο του σχεδιασμού δράσεων στους τομείς: Future Museum, Future Cities, Post Humanoid καθώς και από τους χώρους των τεχνών και των επιστημών. 

Το πρόγραμμα «MELLON», πραγματοποιείται με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και περιλαμβάνει μια σειρά διαφόρων δράσεων και προσεγγίσεων επί του θέματος καθόλη τη διάρκεια του 2016.

 



 

Γυμναστήριο Καινοτομίας (Innovation Gym), με τον Αχιλλέα Κεντώνη και τον Stelarc



Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, 9:00 – 13:00. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ARTECITYA Δημιουργική Ευρώπη 2014 -2018 

Ένα μονοήμερο «crash-course» από τον διεπιστημονικό καλλιτέχνη και μέντορα καινοτομίας Αχιλλέα Κεντώνη, σε συνεργασία με τον Stelarc, με θέμα την καινοτόμα διαδικασία σκέψης μέσα από ένα «post-humanoid» περιβάλλον. 

Είσοδος Ελεύθερη

Εγγραφή Απαραίτητη

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 8 άτομα

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο 22 445 456 ή μέσω email στο info@artosfoundation.org

Τι είναι το Γυμναστήριο Καινοτομίας;

Το Γυμναστήριο Καινοτομίας είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο αφιερωμένο στην ανακάλυψη νέων τρόπων εφεύρεσης ή / και επανεφεύρεσης ιδεών, διαδικασιών, προϊόντων, τακτικών και υποδομών, μέσα από τη μετατόπιση του μυαλού προς την καινοτόμα σκέψη και τη χρήση υφιστάμενων γνώσεων και εμπειριών.

Το Γυμναστήριο Καινοτομίας είναι ένα μίγμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών πρακτικών / δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται στην κοινωνία προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό το πρακτικό crash course προσαρμόζετε στη θεματολογία στην οποία επικεντρώνετε κάθε φορά και προϋποθέτει μια προεργασία έρευνας στο συγκεκριμένο θέμα και το προφίλ του κάθε συμμετέχοντα.  

Το Γυμναστήριο Καινοτομίας αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

1. Πώς να έχεις νέες και καινοτόμες ιδέες.

2. Πώς να επιλέγεις και να προβλέπεις ποιες από τις ιδέες σου θα πετύχουν

3. Σχεδιασμός των blueprints της ιδέας σου μέσα από μια προσέγγιση ταχείας-χαρτογράφησης.

POST-HUMANOID - Διάλεξη και Επίδειξη, με τον Stelarc

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30

Η έναρξη των δράσεων του προγράμματος MELLON σηματοδοτείται με την φιλοξενία του διάσημου καλλιτέχνη Stelarc, 10 χρόνια μετά από την πρώτη του συνεργασία/δράση στο ARTos, και όπου θα δοθεί μια διάλεξη/παρουσίαση στο θέμα «Post-Humanoid», σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπως αυτό αναλύεται μέσα από το εικαστικό έργο και την έρευνα του καλλιτέχνη. Θα ακολουθήσει επίδειξη του εικαστικού performance ‘Second Life’ site. 

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη σε μια μίνι-εικαστική έκθεση, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εγκαταστάσεων.

 





Λίγα Λόγια για τον Stelarc

Ο Stelarc (Στέλιος Αρκαδίου) γεννήθηκε το 1946, στη Λεμεσό, και μεγάλωσε στο προάστιο Sunshine στη Μελβούρνης της Αυστραλίας. Ένας performance artist γνωστός για τις οπτικές και ακουστικές «προσθήκες» με τις οποίες έχει ενισχύσει το σώμα του.

Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει τρεις ταινίες του εσωτερικού του σώματός του, 26 παραστάσεις όπου αιωρείται με τη βοήθεια διαφόρων γάντζων τοποθετημένων κατευθείαν στο δέρμα του (1976-1988), ενώ έχει χρησιμοποιήσει ιατρικά εργαλεία, προσθετικά μέλη, ρομποτική, συστήματα εικονικής πραγματικότητας, το διαδίκτυο και βιοτεχνολογία για να κατασκευάσει οικείες και ακούσιες διασυνδέσεις (interfaces) με το σώμα. Διερευνά Εναλλακτικές Ανατομικές Αρχιτεκτονικές (Alternate Anatomical Architectures) με επαυξημένες (augmented) και επεκτατικές δομές του σώματος. 

Για τις ανάγκες των εικαστικών του Performances έχει εμφανιστεί με ένα τρίτο χέρι, ένα επεκτεινόμενο χέρι, ένα εικονικό χέρι, ένα στομάχι-γλυπτό και ένα «εξωσκελετό» (exoskeleton), ένα 6-ποδο ρομπότ.

Τα performances του «FRACTAL FLESH», «PING BODY» και «PARASITE» διερευνούσαν ακούσιες, απομακρυσμένες και διαδικτυακές χορογραφίες του σώματος με την ηλεκτρική διέγερση των μυών, ενώ το «PROSTHETIC HEAD» έχει να κάνει με ένα προσθετικό κεφάλι το οποίο λειτουργεί ως ένας ενσωματωμένος ομιλών πράκτορας ο οποίος έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο του υποβάλλει ερωτήματα. 

Στο παρόν στάδιο παρουσιάζει εικαστικά performances με τη μορφή του avatar του, από την ιστοσελίδα του «SECOND LIFE», είναι διακεκριμένος Research Fellow στο School of Design & Art, του Πανεπιστημίου Curtin και το εικαστικό του έργο εκπροσωπείται από τους SCOTT LIVESEY GALLERIES στη Μελβούρνη.

Είσοδος Ελεύθερη

Χωρίς Κρατήσεις


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ