Πώς να φτιάξεις το δικό σου χειροποίητο χωνάκι παγωτού

Τώρα που σφίξανε οι ζέστες και τα καλοκαίρι μπήκε και ημερολογιακά πλέον, όλοι λίγο πολύ ένα παγωτό θα το γλύψουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Εμείς στη CITY αγαπάμε ιδιαίτερα το παγωτό και δει το παραδοσιακό αυθεντικό παγωτό που φτιάχνεται με μεράκι και όρεξη, ενώ παράλληλα ξεφεύγει από τα τετριμμένα με κάποια γευστικά twist, που απογειώνουν τον ουρανίσκο. Επιλογές πλέον υπάρχουν πολλές, αλλά τι καλύτερο από το κυπριακό το άσιλα, με τα αγνά τα προϊόντα και τις κυπριακές γεύσεις, όπως καρπούζι-χαλούμι, πουρέκια, γαλακτομπούρεκο και τόσα άλλα. 

Πέραν όμως από τις μπάλες παγωτού που θα επιλέξεις, μεγάλο ρόλο παίζει και το χωνάκι που θα σου τις σερβίρουν. Η γεύση, το ψήσιμο, τα υλικά της ζύμης, άλλωστε το καλύτερο σημείο από ένα παγωτό, είναι η λιωμένη μπάλα που γεμίζει την ουρά από το χωνάκι το «καταπίνεις» ολόκληρο. 

Το Gelato Mio στη Λεμεσό, πέραν από το χειροποίητο παραδοσιακό παγωτό που δημιουργεί στο εργαστήριο του, φτιάχνει και τα δικά του αυθεντικά χωνάκια με τη συνταγή να πηγαίνει 20 χρόνια πίσω. 



Στο How to #8 μαθαίνουμε πώς να φτιάξουμε στο σπίτι ένα γευστικό και απολαυστικό χωνάκι. 

Τα χωνάκια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία μιας παγωταρίας και κατά συνέπεια στο σύνολο της γεύσης ενός παγωτού. Εμείς στο Gelato Mio, εδώ και χρόνια φτιάχνουμε τα δικά μας χωνάκια με μια συνταγή 20 χρόνων, που δοκιμάστηκε, επανεφευρέθηκε και τελειοποιήθηκε, αλλά εξακολουθεί να εξελίσσεται. 

Διαβάστε επίσης: Σουτζούκος, κυπριακό παστελάκι και φαρίν λακτέ… σε παγωτό

Στο εργαστήριο παράγουμε κάθε βδομάδα μια σχετικά μικρή ποσότητα από χωνάκια, γιατί στόχος είναι να προσφέρουμε στον πελάτη όσο το δυνατόν πιο φρέσκο προϊόν. Αρχικά έχουμε τη ζύμη η οποία περιλαμβάνει γάλα, νερό, αλεύρι, βούτυρο, αυγά, αλάτι και βανίλια Μαδαγασκάρης. Ετοιμάζουμε τη ζύμη, και τη βάζουμε σε ειδικό δοσομετρητή για να ελέγχουμε κάθε φορά την ποσότητα που ψήνουμε.     

Βάζουμε συγκεκριμένη ποσότητα στο ειδικό μηχάνημα με τις εγκοπές, και τα ψήνουμε ακριβώς ένα λεπτό. Τόσο όσο για να πάρει αυτό το χρυσοκαφέ χρώμα. Μόλις περάσει το ένα λεπτό, με πολύ γρήγορες κινήσεις, παίρνουμε τη ζεστή πίτα, την τοποθετούμε στο ειδικό καλούπι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία και το τυλίγουμε γύρω γύρω. 

Ένα πετυχημένο χωνάκι δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά κυρίως οι αναλογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμη και φυσικά η γεύση που δίνεις στο χωνάκι. 

Μέχρι στιγμής στο Gelato Mio, μπορείτε να απολαύσετε χωνάκια σε γεύση καραμέλα, βανίλια, τριαντάφυλλο, καπουτσίνο, σοκολάτα και φράουλα, ενώ όπως μας ενημέρωσαν οι κατασκευαστές σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και νέα σχήματα. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ