Ένας παιδί… φωτογραφίζει τ’ άστρα [εικόνες]

Αν υψώσουμε το βλέμμα προς τον ουρανό ένα ξάστερο και χωρίς φεγγάρι βράδυ, θα ανακαλύψουμε δισεκατομμύρια λαμπιόνια να φωτίζουν δημιουργώντας έναν μαγικό έναστρο θόλο που μοιάζει με γιορτινό διάκοσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος μάς δίνει χρήσιμα tips αναφορικά με τη νυχτερινή φωτογραφία.Από τους αρχαίος λαούς παρατηρούμε ότι ο άνθρωπος είχε πάντα μια αγάπη για να ανακαλύψει αυτή την μαγεία δημιουργώντας τους πρώτους αστερισμούς όπου και τους χάρισε διάφορους θρύλους και μύθους. Οι αιώνες όμως πέρασαν και  ο άνθρωπος τώρα πια έχει την ικανότητα, όχι μόνο να μελετάει τον έναστρο ουρανό, αλλά και να τον αποτυπώνει με την χρήση των φωτογραφικών μηχανών!

Εδώ σας παραθέτω κάποια βίντεο τα όποια θα σας βοηθήσουν να στο να καταφέρετε να αιχμαλωτίσετε τον νυχτερινό ουρανό στην φωτογραφική σας μηχανή! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η λέξη άνθρωπος, σαν λέξη, μας ωθεί στον να ήμαστε κοντά στα αστέρια.


Άνθρωπος = άνω + θρώσκω, που σημαίνει αυτός που κοιτάει ψηλά! Οπότε, ας αφήσουμε πίσω την δυστυχία της σύγχρονης εποχής και ας αφεθούμε στα αστέρια!


Εξοπλισμός:

Το πιο βασικό που χρειαζόμαστε για να φωτογραφίσουμε τον νυχτερινό ουρανό είναι μια dslr μηχανή ή και mirrorless όπου μας επιτρέπουν να κάνουμε τις απαραίτητες παραμετροποιήσεις στην χειροκίνητη λειτουργία (Μ) Manual καθώς και ένας οξυγώνιος φακός όπως αυτός του κιτ, 18-55 για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στα αστέρια και να τα φωτογραφίσουμε. Το μόνο που μας χρειάζεται τώρα είναι ένα τρίποδο, (όσο πιο στιβαρό και σταθερό, τόσο το καλύτερο) έτσι ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε πάνω την μηχανή μας και σε συνδυασμό με τον ψυχισμό μας να δημιουργήσουμε το κάδρο που θα θέλαμε.. Βέβαια, μπορούμε να φωτογραφίσουμε τα αστέρια και χωρίς τρίποδο, ακουμπώντας την μηχανή σε διάφορα σημεία, ακόμα και στο έδαφος, αλλά αυτό δεν είναι συνετό, γιατί έτσι και περιορίζουμε τις δυνατότητες μας και υπάρχει κίνδυνος για την μηχανή να χαλάσει.

Σε αυτό το βίντεο σας εξηγώ πώς να φωτογραφίσετε αναλυτικά τον γαλαξία καθώς και το τι θα πρέπει να προσέξουμε! 

Όταν φωτογραφίσετε τον γαλαξία, το μόνο που σας μένει είναι να κάνετε την σωστή επεξεργασία, για να αποκαλύψετε όλα αυτά που υπάρχουν!

Εδώ μπορείτε να δείτε το πιο πρόσφατο βίντεο που έφτιαξα για την επεξεργασία τον γαλαξία στο camera raw του photoshop, όπως φαίνετε και στην εικόνα παραπάνω… 

Έχοντας κάνει όλα αυτά ήρθε η ώρα για να κάνουμε κάτι πιο συρναπαστικό!

Να φωτογραφίσουμε την κίνηση του νυχτερινού ουρανού και να αποτυπώσουμε τις αστρικές τροχιές στο πέρασμα της νύστας..

Για αυτό θα χρειαστούμε όλα τα παραπάνω και επιπλέων ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, Υπομονή! Ναι, υπομονή γιατί θα χρειαστεί να περάσουμε αρκετές ώρες για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 Σε αυτή την φωτογραφία παρατηρούμε την τροχιά των αστριών γύρο από τον πολικό αστέρα, το αστέρι που απέχει μια μοίρα από τον γεωγραφικό βορά. Αριστερά βλέπουμε τα αστέρια να έχουν καθοδική κυκλική πορεία διότι οδεύουν προς την δύση ενώ δεξιά βλέπουμε τα αστέρια να ανατέλλουν!

 Σε αυτή την φωτογραφία που είναι Νότιο Δυτικά μπορούμε να δούμε τις τροχιές των αστεριών ανάμεσα στους δύο πόλους, αριστερά τον νότιο και πάνω δεξιά τον βόρειο. Οπότε, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η τοποθεσία που έχουμε στρέψει την  κάμερα καθώς και το που θα τοποθετήσουμε τον πολικό αστέρα.

 Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το φεγγάρι! Γιατί το φως του κρύβει το χρώμα των αστεριών... Βέβαια, κάποιες φορές δίνει άλλη μαγεία.

Οπότε εδώ μπορείτε να δείτε πώς να φωτογραφίζετε τις αστρικές τροχιές: 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το πιο σημαντικό για μια «καλή» φωτογραφία είναι το κίνητρο για να βγει μια φωτογραφία, καθώς και οι συνθήκες και η ιστορία της… Μελλοντικός θα φτιάξω και άλλα βίντεο, ελπίζοντας να προσφέρω όσα πιο πολλά μπορώ…Όποια απορία έχετε και οτιδήποτε θα θέλατε να μάθετε και να ρωτήσετε, μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, εδώ:

facebook.com/Vasilakakos.Konstantinos

facebook.com/KonstantinosVasilakakosPhotography

500px.com/Konstantinos_Vasilakakos

twitter.com/Kon_Vasilakakos

[email protected]

Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ