Ολόκληρο το πρόγραμμα του Cyprus Rialto World Music Festival

Πάμε στο 11ο Cyprus Rialto World Music Festival, σε μια άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα στην Πλατεία Ηρώων, για να ακούσουμε μουσικές του κόσμου από κυπριακά σχήματα και όχι μόνο.

 


Article featured image
Article featured image

Το φεστιβάλ θα ξενικήσει την Τρίτη, 21 Ιουνίου στις 20.30 και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 19 Ιουλίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις παραστάσεις.

Δείτε πιο κάτω ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ και αναλυτικά τα συγκροτήματά που θα τραγουδήσουν.

 

Τρίτη (21/6) 20.30 @ Πλατεία Ηρώων

Monsieur Doumani

H Alliance Française και το Θέατρο Ριάλτο γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής με το διεθνές γκρουπ των Αντώνη Αντωνίου (τζουράς), Άγγελου Ιωνά (κιθάρα) και Δημήτρη Γιασεμίδη (πνευστά), ο τελευταίος δίσκος των οποίων (Sikoses) κατέκτησε την πρώτη θέση στο Transglobal World Music Chart. Διασκευάζουν κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Drumble Beats, ένα εφηβικό σχήμα κρουστών που από το 2013 παίζουν υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Roger Heinrich.

 



Τετάρτη (29/6) 19.00 @ ΤΕΠΑΚ (κτίριο Τάσος Παπαδόπουλος)

Tudo isto é Fado / Είναι όλα αυτά το Fado;

Τι είναι το Fado; Ποίες οι ρίζες του, τα είδη και τα παρακλάδια του, οι σύγχρονες τάσεις και οι καλλιτέχνες που κυριαρχούν στη σκηνή του σήμερα? Mια σεμιναριακή παρουσίαση του αστικού πορτογαλικού τραγουδιού που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την Εθνομουσικολόγο Αγγελίνα Σωτηρίου.

 

Παρασκευή (1/7) 20.30

Fado Mediterraneo

Η συλλογική προσπάθεια τεσσάρων μουσικών από τη Λεμεσό που έχει σαν στόχο την προβολή και προώθηση στην Κύπρο του Φάδο, της αστικής μουσικής από την Πορτογαλία που μετρά περίπου δύο αιώνες ιστορίας. Θα παρουσιαστούν τραγούδια από διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε διαφορετικό ύφος και με ένα ιδιαίτερο Μεσογειακό χρώμα.

Αγγελίνα Σωτηρίου: Τραγούδι

Χάρης Ψυλλίδης: Μαντολίνο

Κώστας Αποκίδης: Κιθάρες

Νικόλας Τρύφωνος: Κοντραμπάσο

 



Havana Noche 21.30

6μελής μπάντα που συγκεντρώνει την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και το πάθος της λατινοαμερικανικής μουσικής. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Κύπρο και απαρτίζεται από μουσικούς από την Κούβα, την Κολομβία και την Κύπρο με δημιουργό τον Κωνσταντίνο Πάουρο. Η μουσική τους είναι βασισμένη στην αυθεντική κουβανέζικη μουσική όπως είναι το son cubano, salsa, cha cha cha.

Pedro Son Caliente: φωνή

Αlex Εdward Ρodriguez: πιάνο, φωνή

Μιχάλης Μιχαήλ: τρομπέτα

Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο

Alejandro Gonzalez: κόνγκας, φωνή

Κωνσταντίνος Πάουρος: timbales, ντραμς

 

Παρασκευή (8/7) 20.30 

Ethno Cyprus 2016

40 περίπου νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων (15-30 χρονών) από Ευρωπαϊκές (Κύπρος, Κροατία, Βέλγιο) και Αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία) συμμετέχουν στη φετινή κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής στα πλαίσια της οποίας θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τις ρίζες της κοινής μουσικής τους ταυτότητας, διδάσκοντας ο ένας τον άλλο τοπικές μουσικές παραδόσεις. Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα συναυλίας που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών χωρών.  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Χριστοδούλου. Διοργάνωση: Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής.

 



13/7 Τετάρτη 20.30

Σαντούτο

Μια παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Μέσα από δικές τους ενορχηστρώσεις σε κομμάτια που αγαπούν, οι Σαντούτο με τις γνώσεις, την αντίληψη και την αισθητική τους, επιδιώκουν να φέρουν το κοινό πιο κοντά στη μουσική μας παράδοση.

Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι

Χαράλαμπος Παντελή: Λαούτο

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Τραγούδι, Κρουστά

 

Κυριακή (17/7) 20.30

γάβ

Ένας τζαζ μπασίστας που διατηρεί παραδοσιακό καφενείο, ένας Πολωνός τρομπετίστας με σπουδές θεάτρου, ένας κιθαρίστας με ειδίκευση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία του Ήχου, ένας κρουστός που παίζει στα σκυλάδικα σε Ελλάδα και Κύπρο από την εφηβεία του, και μια ανερχόμενη τραγουδίστρια που ήδη διαπρέπει στα νυχτομάγαζα της Λεμεσού αποτελούν τους γάβ. Παίζουν «ψυχοσκυλάδικο», ένα νέο, πρωτοποριακό είδος που εξυμνεί τις μουσικές δομές του σκυλάδικου, ενσωματώνοντας ένα σερφ/σκα/ρέγκε ηχόχρωμα.

Αρίστη Πουλλή: φωνή

Γιάννης Χρηστίδης: κιθάρες, φωνή

Λούκας Βαλέφσκι: τρομπέτα

Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο

Γιάννης Λακκοτρύπης: τύμπανα

 

Σάββατο (23/7) 20.30 @ Πλάτρες (Πλατεία Γλαύκου Κληρίδη)

Rialto Residency: Παραδοσιακή Μουσική της Ανατολικής Μεσογείου

Αυτοσχεδιασμός και σύνθεση στις παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Rialto Residency, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χολέβα, θα εστιάσει σε τεχνικές, φόρμες και στιλιστικά στοιχεία των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Κλασικές και λαϊκές συνθέσεις θα χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για διαφορετικές προσεγγίσεις στον αυτοσχεδιασμό. O Μιχάλης Χολέβας κατάγεται από την Αθήνα και είναι συντονιστής μεταπτυχιακών ερευνών και καθηγητής Τροπικής Μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου στο Codarts Conservatory. Συμμετέχει σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ μετράει χρόνια παιδαγωγικής εμπειρίας ως εκπαιδευτής σε θερινές κατασκηνώσεις κ.ά.

 

Κυριακή (24/7) 11.00 @ Καταρράκτης των Καληδονίων

Rialto Residency: Πρωτότυπα Καληδόνια

Ο Μιχάλης Χολέβας και οι συμμετέχοντες στο Rialto Residency, παρουσιάζουν πρωτότυπες συνθέσεις τους στο χώρο του καταρράκτη των Καληδονίων στις Πλάτρες.

 

Πέμπτη (28/7) 20.30

Bulgrara

 

Η μπάντα από τη Βουλγαρία χρησιμοποιεί λαϊκά όργανα εκτελώντας διάφορα μουσικά είδη όπως drum ‘n’ bass, funk, jungle, ροκ και τζαζ σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει εκ νέου την αρμονική ομορφιά που χαρακτηρίζει τη λαϊκή βουλγαρική μουσική. Οι Bulgara συστάθηκαν το 2002 και απέσπασαν έκτοτε πολλές διακρίσεις για το έργο τους, τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχουν γράψει συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Kiril Dobrev: τύμπανα

Kostadin Genchev: καβάλι

Dimitar Hristov: ταμπούρο

Petyo Kostadinov: γκάιντα

Hristina Beleva: γκαντούλκα

Eva Perchemlieva: κρουστά, φωνή

Stoyan Pavlov: νταούλι, κρουστά

Chavdar Asenov: μπάσο

Dimitar Todorov Hristov: κιθάρα

 

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο: 77777745


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ