Τα οικολογικά αυτοκίνητα που θα γουστάρεις να οδηγήσεις

Υπάρχει μια γενική αντίληψη στην αγορά αυτοκινήτου, πώς τα οικολογικά αυτοκίνητα είναι λιγότερο ελκυστικά σε εμφάνιση από τα συμβατικά, ενώ πολλές φορές το στιλ και η φόρμα τους είναι αντιαισθητική.

 


Article featured image
Article featured image

Ίσως παλαιότερα, οι εταιρείες που δοκίμαζαν να κατασκευάσουν οικολογικά αυτοκίνητα, να έδιναν περισσότερη βάση στον οικολογικό σχεδιασμό της μηχανής και της λειτουργίας, αντί στην εμφάνιση. Πλέον όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει.  Ο Παύλος Σταύρου, ιδρυτής της Accessories&BEYOND γράφει στη CITY για τη νέα εποχή στα οικολογικά αυτοκίνητα, που πλέον θα γουστάρεις να βγάλεις βόλτα στο δρόμο. 


​Μπορούμε όμως, και επιβάλλεται να κάνουμε στροφή σε ανανεώσιμες πηγές και πιο οικολογικές επιλογές. Ειδικά σήμερα που πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία της εμφάνισης.  


«Επειδή σχεδόν πάντα η εμφάνιση παίζει ρολό –κυρίως στην αγορά αυτοκινήτου- ο Elon Musk (CEO, Tesla Motors) και η ομάδα του, έφτιαξαν ένα πανέμορφο έργο τέχνης που είναι οικολογικό με 0 ρύπους!  Το Model S είναι ένα ηλεκτρικό τετράθυρο σούπερ αυτοκίνητο, με εξαιρετικές επιδόσεις και κομψό σχεδιασμό. Έχει επιτάχυνση από 0 στα 100χλμ σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα! Είναι ένας αντάξιος αντίπαλος στην κατηγορία των Sport Luxury Saloon (BMW 6 Series, Audi A6 etc). 

Ένα δείγμα εξαιρετικής αισθητικής, και λειτουργίας που η κατασκευάστρια εταιρία, κοστολόγησε στα $35.000 –πολύ καλή τιμή σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.  

Το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξαντληθούν, αποτελεί πλέον ορατό κίνδυνο. Η λύση βεβαίως δεν είναι να εγκαταλείψουμε τα οχήματα και να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα, αφού η ζωή μας και ειδικά στην Κύπρο με τις ελάχιστες εναλλακτικές, έχουμε προσαρμόσει τη ζωή και την καθημερινότητα μας, γύρω από αυτά.  

Μπορούμε όμως, και επιβάλλεται να κάνουμε στροφή σε ανανεώσιμες πηγές και πιο οικολογικές επιλογές. Ειδικά σήμερα που πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία της εμφάνισης. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι η μόνη λύση. Το πιο δημοφιλές καύσιμο αυτή τη στιγμή είναι το βιο-ντίζελ, το οποίο συνδυάζει διάφορα φυτικά λάδια, τα οποία φιλτράρει και σμίγει με ντίζελ ή εντελώς καθαρά φυτικά λάδια, χωρίς ίχνος ορυκτού ντίζελ. 

Ακόμη μια καλή πηγή ενέργειας, που φαίνεται να έχει προοπτικές και αποκτά έδαφος, είναι και η αιθανόλη (αλκοόλ). 

Η χρήση αυτών των εναλλακτικών πηγών, δεν χρειάζεται να θυσιάζει την ομορφιά ενός αυτοκινήτου. 


Στην πορεία και όσο καθιερώνεται στη συνείδηση μας το οικολογικό αυτοκίνητο, όλα αυτά τα καύσιμα θα είναι πιο προσιτά και διαθέσιμα από ότι είναι σήμερα, τα οποία είναι εξαιρετικά αποδοτικά και φιλικά, σε σχέση με το περιβάλλον.


Η συστηματική χρήση όμως οχημάτων που «καίνε» βιοντίζελ και αιθανόλη, θα επιφέρει και άλλα θετικά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο θα πιέσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή φυτικού ελαίου και αλκοόλ, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς. 

Έτσι ουσιαστικά θα βλέπουμε τεράστιες περιοχές πράσινου να εμφανίζονται, για να μπορέσουν καλύψουν τις ανάγκες. Μια τέτοια εξέλιξη πέραν της οικολογικής σημασίας, επιφέρει και μεγάλα οικονομικά οφέλη, κάτι που αυτόματα θα προσελκύσει νέους ανθρώπους στο να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Κάτι που αυτόματα θα μετατρέψει χιλιάδες εκτάρια ανεκμετάλλευτης γης σε πράσινα εργοστάσια. 

Σχετικά με τους ηλεκτρικούς κινητήρες, ένα ηλιακό σύστημα ή ανεμογεννήτρια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την ενέργεια που χρειάζεται το αυτοκίνητο με 0 ρύπους. Με αυτό τον τρόπο τα οικολογικά προϊόντα, θα είναι έτοιμα να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καθημερινότητας μας, η οποία θα γίνει καλύτερη, πιο υγιής και πιο πράσινη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ