Μια αλλιώτικη παράσταση στο Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη

Μια παράσταση, μια αλλιώτικη θεατρική εμπειρία στο πανέμορφο Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει κυπριακά ερωτικά και δη τις ιστορίες του Ερωτονίκη, της Κοντούλας, του Χριστοφή, της Αντρονίκης, της Αϊσιέ και του Γιώρκου.

 


Article featured image
Article featured image

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017, αναδεικνύοντας την κυπριακή παράδοση και τους σημαντικούς Ποιητάρηδές της, παρουσιάζει μια θεατρική απόδοση ποιητικών φυλλάδων που τραγουδούν τις χαρές, τους πόνους και τα πάθη του έρωτα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Μια σειρά από ποιητικές φυλλάδες αναπλάθονται θεατρικά και μουσικά και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Κυρίαρχο στοιχείο των κειμένων αυτών, όπως αναφέρεται, είναι ο έρωτας στις διάφορες πλευρές και αποχρώσεις.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των συντελεστών να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να προβάλουν θεατρικά τον πλούτο της κυπριακής λαϊκής ποίησης και της κυπριακής μουσικής παράδοσης και τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται.

Οι ποιητικές φυλλάδες είναι μακροσκελή, πολύστιχα αφηγηματικά κείμενα, γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο μέτρο.

Πρόκειται με άλλα λόγια για ποίηση με (ρίμες), ομοιοκαταληξία, γραμμένη στην κυπριακή διάλεκτο.

Ο πλούτος που υπάρχει σε τέτοια ποιήματα και ποιητικές φυλλάδες, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι από τις πιο σημαντικές γραπτές πηγές που έχουμε για τη διάλεκτο μας και μέσα από τις φυλλάδες μπορεί να αντλήσει κανείς γλωσσικές, κοινωνιολογικές, ιστορικές, φυλετικές και άλλες πληροφορίες.

 



Στην δραματοποίηση/ερμηνεία η Έλενα Χατζηαυξέντη, ζωντανά οι μουσικοί  Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί, Γιάννης Κουτής στο ούτι και Θοδωρής Ζιάρκας στο κοντραμπάσο.

Τη σκηνοθεσία και οργάνωση παραγωγής ανέλαβε η Χρύσω Χαραλάμπους.

Η παράσταση στηρίζεται από τις κοινότητες Σαλαμιού, Κελοκέδαρα, Πενταλιά και Αγία Μαρίνα Καλοκεδάρων τους κοινοτάρχες, τα κοινοτικά συμβούλια και τους Συνδέσμους Αποδήμων και Φίλων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016, 20:30 στο Μοναστήρι Παναγίας του Σίντη, στην Πάφο. Σημειώνεται πως η πρόσβαση στο Μοναστήρι είναι εφικτή από την  έξοδο της Αγίας Βαρβάρας και δια μέσου του χωριού Νατά (με σχετική σήμανση για το Μοναστήρι).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ