Μια εφαρμογή στην Κύπρο, σε βοηθά να βρεις το παιδί σου

Ελάχιστα παιδιά γνωρίζουν τον αριθμό τηλεφώνου των γονιών τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο 8-ψήφιος αριθμός μπορεί τελικά να αποτελεί τεράστια βοήθεια, ή ακόμη και να σώσει ζωές παιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 


Article featured image
Article featured image

Η κοινοπραξία «Hope For Children» UNCRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας, στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), η οποία λειτουργεί στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000 και ως μέλος του Missing Children Europe, παρουσιάζει στην Κύπρο την εφαρμογή Remumber.  


Mια φιλική προς τα παιδιά εφαρμογή, για να τα βοηθήσει να απομνημονεύουν το αριθμό τηλέφωνου των γονιών τους, με την αλλαγή του κωδικού κλειδώματος της συσκευής τους σε αυτόν του αριθμού τηλεφώνου του γονιού τους. 


Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν συνηθίσει να θυμούνται τους κωδικούς ξεκλειδώματος των συσκευών τους, αφού τις χρησιμοποιούν καθημερινά, η εφαρμογή αντικαθιστά αυτόν τον κωδικό με τον αριθμό τηλεφώνου των γονιών τους. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να απομνημονεύουν σταδιακά συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, μέσω εξάσκησης αυτών δεκάδες φορές την ημέρα. Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών , η εκστρατεία αυτή έρχεται σε μια καίρια στιγμή.



Χρειάζονται μόλις 20 δευτερόλεπτα απόσπασης προσοχής

Οι περισσότεροι γονείς το έχουν βιώσει αυτό σε κάποιο σημείο: μια στιγμή απόσπασης της προσοχής είναι αρκετή για την εξαφάνιση ενός παιδιού. Η γνώση ενός αριθμού τηλεφώνου απ’ έξω μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή όταν οι γονείς δεν είναι κοντά.


Δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να βγουν από μια δυσάρεστη κατάσταση, καλώντας τους γονείς τους και γνωστοποιώντας την τοποθεσία τους. 


Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν απλές προφυλάξεις: οι διακοπές στο εξωτερικό και τα ταξίδια σε μέρη γεμάτα με τουρίστες αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνονται στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιδράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε τέτοιου είδους καταστάσεις. 

Η εγκατάσταση της εφαρμογής μπορεί να δώσει την ευκαιρία για αντιμετώπιση θεμάτων εμπιστοσύνης και ασφάλειας αλλά και να τεθούν κατευθυντήριες γραμμές, ιδιαίτερα λίγο πριν από τις διακοπές.



Πώς δουλεύει;

Η ιδέα είναι απλή: η εφαρμογή παίρνει τον ρόλο του κωδικού ξεκλειδώματος μιας συσκευής. Αφού η εφαρμογή εγκατασταθεί, απλά εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου για απομνημόνευση και η συσκευή θα κλειδωθεί μέσω του Remumber. Τα παιδιά απομνημονεύουν τον αριθμό σταδιακά: τα πρώτα 4 ψηφία πρέπει να απομνημονευτούν και τα υπόλοιπα φωτίζονται στη συσκευή αν το παιδί τα έχει ξεχάσει και χρειάζεται βοήθεια. 

Όταν το παιδί έχει απομνημονεύσει τον αριθμό επιτυχώς, οι γονείς ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα και ακολούθως μπορούν: να καταχωρήσουν άλλον αριθμό για απομνημόνευση, να αφήσουν τον υπάρχοντα αριθμό ή να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή. 



Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Android 


Η υπηρεσία 116 000 στην Κύπρο, έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί από την Αστυνομία Κύπρου να λειτουργήσει τον μηχανισμό Child Alert, στα πλαίσια του οποίου έχει δημιουργήσει την κινητή εφαρμογή Child Alert Cyprus. 


Σήμερα, στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, εκτός από την Κύπρο, συμμετέχουν ταυτόχρονα και η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σερβία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Το Remumber είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το  Remumber παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.  



Πρακτικές συμβουλές ενώ ετοιμάζεστε για τις διακοπές σας:

- Κατεβάστε την εφαρμογή Remumber στη συσκευή του παιδιού σας, το οικογενειακό σας tablet ή/και τη δική σας συσκευή.

- Πάρτε χρόνο για να μιλήσετε στο παιδί σας για τους κανόνες ασφαλείας των διακοπών και ανταποκριθείτε στις απορίες τους.

Ντύστε τα παιδιά σας με έντονα χρώματα για να μπορείτε να τα εντοπίζετε με ευκολία. 

Καθορίστε έναν τόπο συνάντησης με το παιδί σας, αν χαθείτε.

Εάν το παιδί δεν θυμάται το μέρος της συνάντησης, καλύτερα να παραμείνει εκεί που είναι ενώ εσείς το ψάχνετε.

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας πως μπορούν πάντοτε να ζητούν βοήθεια από ένστολους.

Βγάλτε μια φωτογραφία το παιδί σας πριν φύγετε για διακοπές. 

Εάν δεν βρίσκετε το παιδί σας, επικοινωνήστε με την τοπική αστυνομία ή με το 116 000 από όπου και αν βρίσκεστε στην Ευρώπη. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ