Πάμε «Που κάτω που το Τζηρυτζίν» στα Καμινάρια

Στο χωριό Καμινάρια κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι που κατάγονται από την κοινότητα έχουν δημιουργήσει με πολλή αγάπη και κόπο το Κέντρο Νεότητας του χωριού τους.

 


Article featured image
Article featured image

Το χωριό Καμινάρια τα τελευταία χρόνια είχε αποξενωθεί και έτσι πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν ζωή στο χωριό τους μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και μετάδοση της παράδοσης μας.

Σκοπεύουν να προσελκύσουν κόσμο στα Καμινάρια όπου μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες θα γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του χωριού. Σκοπός τους είναι να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να ζήσουν οι νεότεροι στιγμές από την παράδοση μας.

Για 3η χρονιά, διοργανώνεται το φεστιβάλ «Που κάτω που το Τζηρυτζίν» το οποίο περιλαμβάνει παιχνίδια, έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων από τόπακες του χωριού όπως καλαθοπλεχτική, αγγειοπλαστική κλπ, δραστηριότητες όπως ζωγραφική, αγγειοπλαστική με τον κ. Αντρέα Φασουλίδη, κυπριακή μουσικοχορευτική παράσταση από το παραδοσιακό χορευτικό και μουσικό σχήμα «Ζήδρος» και «Αντάμα» αντίστοιχα, και πολλά άλλα.

Τα χωριά της Μαραθάσας χρειάζονται άμεσα την στήριξη όλων μας για να επαναφέρουμε την ζωή στα πιο όμορφα μέρη της Κύπρου μας. Το Κράτος πρέπει να ακούσει τις φωνές των νέων αυτών ανθρώπων και να δώσει κίνητρα στους νέους για να παίρνουν πρωτοβουλίες σαν αυτές.

 



Τι είναι το Τζηρυτζίν

Η ονομασία του βουνού κάτω από το οποίο είναι χτισμένο το χωριό Καμινάρια. Σύμφωνα με την παράδοση και μαρτυρίες κατοίκων, τα παλαιότερα χρόνια ο Ιεροκήρυκας ανέβαινε εκεί για να αναγγείλει σημαντικά γεγονότα και να κηρύττει τον Λόγο του Κυρίου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 13 μέχρι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.

 


Πηγή: Time Out Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ