Μάθαμε σε τι χρησιμεύουν οι ανεμόμυλοι στην ελ. Αμμόχωστο

Σίγουρα όλοι τους έχουμε δει στο δρόμο για Πρωταρά και Αγία Νάπα, αφού για δεκαετίες οι ανεμόμυλοι στην επαρχία Αμμοχώστου, αποτελούσαν και αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής, ενώ παράλληλα είναι και ένα πολύ γραφικό αξιοθέατο. 


Article featured image
Article featured image

Παλαιότερα η χρήση τους ήταν κυρίως για την υδροδότηση των νοικοκυριών, με πόσιμο νερό από τους ποταμούς και τα πηγάδια. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, σε τι ακριβώς εξυπηρετούν σήμερα οι ανεμόμυλοι στα σημεία που βρίσκονται και αν χρησιμεύουν σε κάτι; 

Η ερώτηση ήρθε από ένα κοριτσάκι 6 χρονών, την οποία κοιτούσαμε με απορία, αφού κανείς δεν ήξερε τι να απαντήσει.



-Τι είναι αυτό που βλέπουμε;

-Ανεμόμυλοι

-Ναι το ξέρω αυτό. Τι κάνουν, δεν ξέρω.

Και τότε μπήκαμε στη διαδικασία να ψάξουμε και να μάθουμε τι ακριβώς κάνουν οι ανεμόμυλοι στην περιοχή.

 



Οι ανεμόμυλοι λοιπόν συναντώνται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, και κυρίως στην Σωτήρα και το Παραλίμνι. Το Παραλίμνι μάλιστα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ακολουθεί η Σωτήρα κυρίως λόγω της καλλιέργειας κολοκασιού και πατάτας, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν. 

Σχεδόν οι περισσότεροι από τους ανεμόμυλους που βλέπουμε σήμερα, λειτουργούν κανονικά αντλώντας νερό από τις διατρήσεις και γεμίζοντας με νερό άρδευσης τις δεξαμενές που βρίσκονται στα χωράφια, για πότισμα των καλλιεργειών.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ