Η Συμφωνική Ορχήστρα το «παίζει» ροκ

Μια μουσική συνάντηση, που για πρώτη φορά γίνεται στην Κύπρο, με την κλασσική μουσική να συναντά επί σκηνής ροκ συγκροτήματα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία.

 


Article featured image
Article featured image

Η Avanti Crossover Symphonic Orchestra (ACSO) υπό την διεύθυνση του Francis Guy, παρουσιάζει αγαπημένα ροκ τραγούδια, συνυπάρχοντας στη σκηνή με τις μπάντες Avanti 4, Prospectus και Minus One, σε ένα ενδιαφέρον κράμα ήχων, εικόνων και εμπειριών, που θα ακούσουμε πρώτη φορά στην Κύπρο. 

Καλλιτέχνες καταξιωμένοι, ο κάθε ένας στο δικό του ύφος, σμίγουν μουσικά και επί σκηνής «αναγκάζοντας» κλασσικά μουσικά όργανα συμφωνικής να ροκάρουν με κλασσικά κομμάτια της ροκ μουσικής, όπως Metallica, Deep Purple κ.α. 

Μια μέρα πριν από την μεγάλη συναυλία 31 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο «Σκαλί Αγλατζιάς», ζητήσαμε από τους βασικούς συντελεστές να μας μιλήσουν για το πώς νοιώθουν για αυτή τη σύμπραξη επί σκηνής και τι θα δούμε όλοι εμείς που θα βρεθούμε εκεί.

 

Francis Guy – Μαέστρος Avanti Crossover Symphonic Orchestra

 



Η συναυλία της Avanti Crossover Symphonic Orchestra (ACSO) με θέμα «Crossover Symphonic Rock» είναι αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα συναυλία του καλοκαιριού.


Η ροκ μουσική συναντά την κλασική ορχήστρα, όπου το άκουσμα αλλάζει και γίνεται δυναμικό, εκκεντρικό, αλλά και ρομαντικά μελωδικό.


Με ξεχωριστή δυναμική και με τελείως άλλη μουσική χροιά, τα κλασικά όργανα, σκορπίζουν ήχους που προκαλούν συγκίνηση. 

Με το εγχείρημα αυτό αποσκοπούμε στο να γίνει πιο οικείος ο συμφωνικός ήχος. Όπως και με άλλες «έξυπνα» στημένες συναυλίες της ACSO, πιστεύουμε πως μπορούμε να «διεισδύσουμε» και να κερδίσουμε ένα καινούριο κοινό, ένα κοινό, το οποίο διαφορετικά δεν θα ερχόταν για να ακούσει μόνο Μπετόβεν ή Τσαϊκόφσκι!  

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου ή η Συμφωνική του Λονδίνου, εντάσσουν συστηματικά στο ρεπερτόριό τους τέτοια προγράμματα. 

Η ορχήστρα μας αποτελείται από μουσικούς υψηλού επιπέδου με ευρεία κουλτούρα. Αγκαλιάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέτοιες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα μια τέτοια μοναδική σύμπραξη με δυο κορυφαία ροκ συγκροτήματα της Κύπρου. 

Τους Prospectus, οι οποίοι ερμηνεύουν Ελληνικό ροκ και τους Minus One οι οποίοι παίζουν αγγλόφωνο ροκ. Από αυτό το project δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Avanti 4, οι οποίοι δίνουν μια άλλου είδους ερμηνευτική χροιά στα crossover και ροκ τραγούδια που θα ερμηνεύσουν μόνοι τους, αλλά και με τα δύο συγκροτήματα. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προβολή της συναυλίας από το Ράδιο Πρώτο αλλά και η υποστήριξη της από την μπύρα Carlsberg και της Christian Alexander PR & Events Ltd είναι πολύ σημαντική για την εκπλήρωση των οραμάτων και των στόχων της ορχήστρας. Η συναυλία της 31ης Αυγούστου είναι σίγουρα ένα εγχείρημα που δεν νομίζω να έχει γίνει ποτέ ξανά στην Κύπρο και θεωρώ πως θα ενθουσιάσει και θα κερδίσουμε το κοινό. 

 



Μάριος Ανδρέου – Δραματικός Τενόρος Avanti 4

 



Όταν μας έγινε η πρόταση για τη συγκεκριμένη συναυλία, προσωπικά ενθουσιάστηκα με την θεματική της ιδέας. Το πάντρεμα της κλασσικής ορχήστρας, κλασσικών και μιούζικαλ τραγουδιστών, μαζί με ένα ελληνικό και ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα, με είχε εξιτάρει. 

Όσο και αν ακούγεται λίγο περίεργο, το πάντρεμα κλασσικής και ροκ μουσικής, είναι από τα πιο αγαπημένα στον κόσμο και πολλές ροκ μπάντες συνεργάζονται με κλασσικές ορχήστρες, όπως και κλασσικοί τραγουδιστές έχουν κάνει συνεργασίες με ροκ τραγουδιστές  όπως ο Luciano Pavarotti, η Montserrat Caballé, οι Queen, ο Bryan Adams και πολλές άλλες περιπτώσεις. 


Η δική μας χημεία νομίζω πώς είναι έκδηλη από τις πρόβες κιόλας. Υπάρχει μια θετικότητα και ένας σεβασμός εκατέρωθεν. Ούτε ντιβισμοί, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες.


Ο επαγγελματισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός και το περιβάλλον αρκετά φιλικό, στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα συμπαγές και όμορφο αποτέλεσμα, ειδικά όταν συνδυάζονται ήδη που για πρώτη φορά συνυπάρχουν στην Κύπρο. Πιστεύω ότι όσοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την συναυλία θα αποκομίσουν μια πολύ ιδιαίτερη  εμπειρία. 

 



Αντώνης Λοιζίδης – Μπασίστας Minus One 

 



Όταν μας πρότειναν αυτή την συνύπαρξη αντιδράσαμε θετικά και με ενθουσιασμό όπως συνήθως σε νέες προκλήσεις και συνεργασίες που θεωρούμε ότι έχουν να προσφέρουν κάτι ενδιαφέρον.  Και θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφού κλασσικά όργανα συμφωνικής ορχήστρας, θα συνοδεύσουν ροκ κομμάτια που θα ερμηνεύσουμε εμείς δίνοντας τους ένα διαφορετικό ηχόχρωμα. 

Έχει γίνει αρκετές φορές στο εξωτερικό από μεγάλα μάλιστα ονόματα του ροκ χώρου όπως Metallica, Scorpions, Deep Purple και το αποτέλεσμα έχει κυκλοφορήσει μάλιστα σε δίσκους πέρα από τις συναυλίες. Η κλασική μουσική αυτή καθ’ αυτή έχει επηρεάσει έτσι και αλλιώς την ροκ μουσική, ίσως όσο έχει κάνει και η blues μουσική. 


Η ροκ είναι αρκετά συνδεδεμένη με την κλασική μουσική και βεβαίως μια ροκ μπάντα μπορεί να την ακολουθήσει, και είναι κάτι που γίνεται διαχρονικά επηρεάζοντας το ένα είδος το άλλο.


Στη συναυλία της 31ης, το κοινό θα ακούσει γνωστά και ιστορικά ροκ κομμάτια –κατά κύριο λόγο- παιγμένα με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας και την συμμετοχή τενόρων σε μερικά από αυτά.  

Είναι αρκετά ενδιαφέρον να ακούς κομμάτια που έχεις παίξει αρκετές φορές στην original μορφή τους και έχεις πειράξει αναλόγως, φέρνοντας τα στον δικό σου ήχο και στυλ όπως κάνουμε εμείς, παιγμένα με συνοδεία ηχοχρώματος συμφωνικής. Τα γεμίζει αλλιώς και τα κάνει να ακούγονται αρκετά διαφορετικά, πιο μεγαλοπρεπή. 

Έτσι όσοι βρεθούν στη συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ροκ κομμάτια διασκευασμένα από τη συμφωνική ορχήστρα. Κομμάτια από Queen, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC, από ξένη δισκογραφία και από ελληνόφωνο ροκ από τους Prospectus με την ίδια λογική.  



Γεωργία Λάρδου – Τραγουδίστρια Prospectus

 



Όταν μας έγινε η πρόταση για αυτό το μουσικό συναπάντημα, χωρίς κανένα δισταγμό αποδεχθήκαμε. Αυτή η συνεργασία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το άκουσμα που θα προσφέρει στο κοινό, καθώς επίσης αποτελεί και ένα καινοτόμο είδος σύμπραξης για τα δεδομένα του τόπου μας. 

Το μουσικό ύφος των PROSPECTUS παντρεύεται αβίαστα με το ηχόχρωμα που προσφέρει μια συμφωνική ορχήστρα. Επί σκηνής θα γίνεται ένα αλληλοσυμπλήρωμα ενορχηστρωτικό. Το γκάζι που δίνει μια ροκ μπάντα, διατηρείται και εμπλουτίζεται με προσθήκες εγχόρδων και πνευστών. 

Ως Prospectus θα παρουσιάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα τραγουδιών του μουσικού είδους που υπηρετούμε, προσθέτοντας το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής, είτε με πάντρεμα φωνών είτε με μουσικές προσθήκες. 

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια ακόμα μαρτυρία ότι η μουσική δεν έχει όρια και φραγμούς. Όταν υπάρχει η σωστή προσέγγιση, ο σεβασμός και η αγάπη για το εκάστοτε μουσικό εγχείρημα τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αντάξιο αυτού που οραματίζεσαι να πετύχεις. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ