Υπάρχουν ακόμη τηλεφωνικοί θάλαμοι στην Κύπρο;

Αν ναι, γιατί υπάρχουν, πόσοι υπάρχουν, πού βρίσκονται και ποιοι χρησιμοποιούν τηλεφωνικούς θαλάμους εν έτει 2016;

 


Article featured image
Article featured image

Αναγκαίο εργαλείο για την επικοινωνία. Ειδικά παλαιότερα, πριν την τόσο διαδεδομένη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ή τότε που τα χρησιμοποιούσαν κυρίως οι επιχειρηματίες, σίγουρα οι τηλεφωνικοί θάλαμοι χρησίμευαν πολύ για την επικοινωνία ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.

Οι περισσότεροι τρέχαμε στον πλησιέστερο τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής και τηλεφωνούσαμε σε συγγενείς που βρίσκονταν στο εξωτερικό ή ακόμη και σε φιλικά σπίτια στην Κύπρο που είχαν σταθερό τηλέφωνο.

Ο χρόνος ομιλίας μας ήταν περιορισμένος -ανάλογα με το πόσα κέρματα είχαμε ρίξει μέσα στην ειδική εισδοχή του τηλεφώνου- και τον βλέπαμε να μετρά αντίστροφα μπροστά στα μάτια μας.

Αργότερα, η τεχνολογία (τους) εξελίχθηκε και αντί για κέρματα χρησιμοποιούσαμε τις λεγόμενες τηλεκάρτες, τις οποίες προμηθευόμασταν κυρίως από τα περίπτερα.

Παρατηρώντας το τελευταίο διάστημα πως σε ορισμένα σημεία της πόλης αλλά και σε κάποια χωριά υπάρχουν ακόμα τηλεφωνικοί θάλαμοι… εν έτει 2016, έστω κι αν σήμερα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο να βρεις άτομο που να μην έχει κινητό τηλέφωνο (δες εδώ σχετικό άρθρο), μπήκαμε στη διαδικασία να επικοινωνήσουμε με τη Cyta για να μάθουμε περισσότερα. Πού υπάρχουν, πόσοι, από ποιους χρησιμοποιούνται κλπ.

 



 

Μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Cyta, Λευτέρη Χρίστου, ο οποίος μας έδωσε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η χρήση των καρτοτηλεφώνων όπως ήταν αναμενόμενο έχει πτωτική τάση εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα μετά από την είσοδο της κινητής τηλεφωνίας στη ζωή μας.

 



Υπάρχουν σήμερα τηλεφωνικοί θάλαμοι στην Κύπρο;

Ναι. Μάθαμε πως σήμερα υπάρχουν συνολικά εγκατεστημένοι 1130 τηλεφωνικοί θάλαμοι εξωτερικού χώρου σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ωστόσο τη δεκαετία του 2000-2010, ο αριθμός των τηλεφωνικών θαλάμων ξεπερνούσε τις 4.000.

Πράγμα που σημαίνει πως λόγω της πτωτικής τάσης προς τη χρήση τους έχουν αφαιρεθεί περισσότεροι από τους μισούς τα τελευταία χρόνια. 

 



Θα αφαιρεθούν κι άλλοι…

Προγραμματίζεται να αφαιρεθούν ακόμα 200 τηλεφωνικοί θάλαμοι παγκύπρια με χαμηλή χρήση με σκοπό τη μείωση του κόστους συντήρησης τους.





 

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα έναν τηλεφωνικό θάλαμο;

Συνεχίζουν να λειτουργούν με τις γνωστές τηλεκάρτες. Για να αγοράσει κάποιος σήμερα τις σχετικές κάρτες πρέπει να επισκεφτεί κάποιο από τα Cytashop. Υπάρχουν επίσης σε περίπτερα και σε συνεργάτες της Cyta.

Οι τηλεκάρτες δεν χρησιμεύουν όμως μόνο σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους τηλεφωνικούς θαλάμους. Εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα ένας μικρός αριθμός συλλεκτών τηλεκαρτών. Κάποτε οι συλλέκτες ήταν πολλοί και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

 



 

Υπάρχουν και μερικοί που χρειάζονται πραγματικά στις ημέρες μας τους τηλεφωνικούς θαλάμους…

Η χρήση των τηλεφωνικών θαλάμων είναι σχετικά μεγαλύτερη σε τουριστικές περιοχές, καθώς οι τουρίστες τους χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό. Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που δεν είναι χρήστες smartphones. Υπάρχουν 120 καρτοτηλέφωνα indoor σε χώρους ιδιωτών (ξενοδοχεία, κτλ).

Εκτός από τις τουριστικές περιοχές, μεγαλύτερη χρήση έχουν και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι που βρίσκονται σε φυλακές και σε νοσοκομεία. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ