Τα 6 εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα που θα συμβούν τον Ιανουάριο

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ουράνια πυροτεχνήματα, μια υπέρλαμπρη Αφροδίτη, σεληνιακές συναντήσεις και ακόμη διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα τα οποία θα συμβούν τον πρώτο μήνα του 2017.

 


Article featured image
Article featured image

Το νέο έτος όπως όλα δείχνουν, εγκαινιάζεται με ένα αστρικό πάρτι, το οποίο θα είναι ορατό απ’ όλο τον κόσμο. Βροχή μετεωριτών (3 Ιανουαρίου), αλλά και οι βραδινές συναντήσεις του φεγγαριού με άλλους πλανήτες, αποτελούν πολύ καλούς λόγους για να αναζητήσεις τον βραδινό ουρανό αυτό το μήνα, έστω και αν το κρύο είναι τσουχτερό.  

Το National Geographic ετοίμασε ένα αφιέρωμα για όλα όσα θα συμβούν στον χειμερινό ουρανό του Ιανουαρίου.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κανονίσεις που και με ποιον θα δεις τα εντυπωσιακά φαινόμενα.

 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου – Η Αφροδίτη στα καλύτερα της 

Την ημερομηνία αυτή ο πλανήτης Αφροδίτη θα βρίσκεται στη μεγαλύτερη επιμήκυνση του, γεγονός που σημαίνει πώς θα είναι πολύ απομακρυσμένος από τον ήλιο, άρα στο καλύτερο σημείο για να γίνει ορατός από τη γη, αφού θα είναι μακριά από την ηλιακή λάμψη. Η Αφροδίτη θα είναι τόσο ψηλά στον ουρανό την ώρα του ηλιοβασιλέματος, που θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να ακολουθήσει τον ήλιο και να βυθιστεί κάτω από τον ορίζοντα.

 

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου - Σελήνη και μπλε αστέρι Regulus

Αργά το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου δεν πρέπει να χάσετε την εντυπωσιακή ημισέληνο, η οποία θα «κρέμεται» κάτω από το πολύ φωτεινό μπλε-λευκό αστέρι Regulus. Το ουράνιο αυτό ζεύγος από τη γη, θα φαντάζει πώς βρίσκεται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου – Πλανήτης Δίας και αστερισμός Spica (το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου) 

Νωρίς το πρωί μόλις ξυπνήσετε, κοιτάξτε νοτιοανατολικά και θα εντοπίσετε μια εντυπωσιακή συνάντηση μεταξύ της Σελήνης, του γιγάντιου πλανήτη Δία και του αστερισμού Spica.

Το φεγγάρι θα φαίνεται μικρότερο από τον Δια τουλάχιστον 3 μονάδες, ενώ η απόσταση τους θα φαίνεται ίση με 2 γεμάτους σεληνιακούς δίσκους.

 

Τρίτη 24 Ιανουαρίου - Σελήνη και Κρόνος

Λίγο πριν ξημερώσει η 24η του μήνα, ψάξε νοτιοανατολικά για να εντοπίσεις μια λεπτή – σχεδόν διάφανη ημισέληνο η οποία θα βρίσκεται πάνω σε ένα κίτρινο θολό πλανήτη, τον Κρόνο.  

Το δυναμικό αυτό δίδυμο, θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο μονάδων και θα δημιουργεί ένα τέλειο σκηνικό για φωτογραφίες.  

Επίσης είναι μια τέλεια ευκαιρία για να δείτε τον Κρόνο με κάθε λεπτομέρεια με τη βοήθεια τηλεσκοπίου, και να θαυμάσετε τα διάσημα δαχτυλίδια του, μέχρι και να εντοπίσετε και μερικά από τα μεγάλα φεγγάρια του.

 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου – Η Σελήνη συναντά τον Ερμή

Ο Ερμής θα συναντήσει τον Κρόνο νωρίς το πρωί, την ώρα που θα ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα, μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου.

Ενώ συνήθως είναι πρόκληση και δύσκολο να πετύχεις μια τέτοια συνάντηση, κάτω από λυκόφως και λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, την ημέρα αυτή ο Ερμής θα ενωθεί με την αυξητική ημισέληνο που θα βρίσκεται ήδη πολύ κοντά με τον Κρόνο, με την απόσταση τους να μετριέται στα τρία δάχτυλα πλάτος.

Οι δύο πλανήτες θα είναι τόσο κοντά στον ουρανό, που ίσως να είναι ορατοί και με κιάλια.

 

Τρίτη 31 Ιανουαρίου – Σελήνη, Αφροδίτη και Άρης έχουν συνάντηση 

Καθώς θα πέφτει το σκοτάδι στις 31 Ιανουαρίου, κοιτάξτε ψηλά με νοτιοδυτική φορά, και θα εντοπίσετε μια καλογυαλισμένη σελήνη να σχηματίζει ένα εντυπωσιακό τρίγωνο με τους κοντινότερους γείτονες της, το Άρη και την Αφροδίτη.

Βέβαια η εγγύτητα αυτών των τριών πλανητών είναι απλά μια οπτική ψευδαίσθηση, κυρίως λόγω της ευθυγράμμισης τους όπως θα το βλέπουμε εμείς από τη γη.

Στην πραγματικότητα η Αφροδίτη θα βρίσκεται περίπου 214 φορές πιο μακριά από τη Γη και το φεγγάρι, ενώ ο Άρης 739 φορές πιο μακριά. Παρόλα αυτά, η φαινομενική τους συνάντηση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τελειώσει ο πρώτος μήνας του νέου έτους. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ