Ετοιμαστείτε για ένα (πολύ) χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο

Ο αζορικός αντικυκλώνας έχει εγκατασταθεί στη δυτική Ευρώπη με επίκεντρο την Αγγλία, αποκόπτοντας την ατλαντική ροή. 

 


Article featured image
Article featured image

Την ίδια ώρα λόγω του αντικυκλώνα εμποδισμού, έχουμε αποκοπή και κατάβαση πολικού ψύχους και πεδίο χαμηλών πιέσεων από την βόρεια Ευρώπη προς την Κεντρική και τα Βαλκάνια με σταδιακή επέκταση προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

Στα Βαλκάνια θα παραμείνει η αποκοπή του πολικού ψύχους και θα ευνοήσει τον εγκλωβισμό, τη βάθυνση και την ανατροφοδότηση χαμηλών συστημάτων στην περιοχή μας, όπου αναμένονται πάρα πολλές βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή και με τις χιονοπτώσεις να είναι βαριές στα ορεινά από 1100-1200 μέτρα και πάνω.

Προς το τέλος του συστήματος τα χιόνια ίσως να επηρεάσουν και περιοχές ελαφρώς 100 – 200 μέτρα πιο κάτω από το πιο πάνω υψόμετρο.

Το σύστημα αυτό θα μας επηρεάζει από 3 μέχρι 5 μέρες (θα γίνει πιο ξεκάθαρο το επόμενο διήμερο), και είναι πολύ πιθανόν να αφήσει περισσότερες βροχές και χιόνια από προηγούμενα συστήματα που μας επηρέασαν πρόσφατα.

Σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, και νότια.

Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται κατά διαστήματα ελαφριά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 – 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 – 17 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος με βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού από τα μεσάνυχτα και μετά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση.

Αύριο θα μας επηρεάσει θερμό μέτωπο από τα νοτιοδυτικά και αναμένονται βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και νότια το πρωί. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσει χιονόνερο, ενώ ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνεται. Θα έχουμε και άνοδο της θερμοκρασίας.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες μόνο νεφώσεις, με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και θα κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από το Σάββατο αρχίζει να μας επηρεάζει βαθύ βαρομετρικό από τα δυτικά, το οποίο θα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» από το μεσημέρι και μετά, με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειωθεί χιονόπτωση. Βροχές και καταιγίδες συνεχίζουν κατά διαστήματα μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη. Σταδιακά θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν και πιο ψυχρές αέριες μάζες, ως αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές.

Για όσους θα ταξιδέψουν Ελλάδα το τριήμερο, είναι καλό να γνωρίζουν ότι θα επικρατεί πολικό ψύχος και θα υπάρξουν και χιονοπτώσεις μέχρι και τις παράλιες περιοχές.

Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση των φραγμάτων, αφού η ήδη αυξημένη ροή αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.



*Για συνεχή ενημέρωση στο kitasweather.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ