Αν έχεις αλλεργία στο φιστίκι μάλλον οφείλεται στην ερωτική ζωή των προγόνων σου

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πώς η σεξουαλική ζωή των προγόνων μας, θα επηρέαζε την καθημερινότητα μας;

 


Article featured image
Article featured image

Και όμως έρευνα που δημοσιεύει ο «Guardian», αναφέρει πώς αιτία για πολλές από τις αλλεργίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι η ερωτική επαφή που είχαν οι «Homo Sapiens» με τους Νεάντερταλ.

Τεχνικά όπως αναφέρει το άρθρο, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι συνεύρεση γινόταν μεταξύ δύο ίδιων ειδών, όπως τότε που τα λιοντάρια αναπαράγονταν με τίγρεις, ή όταν άλογα επέλεγαν ζέβρες.

Στο ανθρώπινο είδος όμως αυτή η συνεύρεση αποτέλεσε πρόβλημα, αφού όπως πιστεύεται η ερωτική επαφή με τους Νεάντερταλ πριν από 40.000 χρόνια, ήταν αυτή που οδήγησε τον σύγχρονο άνθρωπο να έχει διάφορες αλλεργίες, όπως για παράδειγμα το αλλεργικό συνάχι ή η αλλεργία στα φιστικιά και τους ξηρούς καρπούς.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα τα προϊστορικά αυτά ζευγάρια, άφησαν «κληρονομία» σε όλους τους μη Αφρικανούς απογόνους τους 1-6% DNA από Νεάντερταλ. Η διασταύρωση με τον προϊστορικό άνθρωπο, δημιούργησε λειτουργικές συνέπειες οι οποίες μας επηρεάζουν έως σήμερα, και αφορούν την προσαρμογή μας στο περιβάλλον.

Λόγω αυτού, δεν μπορεί ο οργανισμός μας τόσο εύκολα να αντισταθεί στις διάφορες παθογένειες και να μεταβολίσει τα νέα αυτά τρόφιμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται οι διάφορες αλλεργίες.

Παρόλα αυτά όπως αναφέρει η έρευνα, αυτή η διασταύρωση, μας έδωσε τρία γονίδια τα οποία ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και μας έκαναν πιο ευέλικτους σε άλλες συνθήκες, γεγονός το οποίο είναι ευεργετικό για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το μοναδικό «κακό» είναι το συγκεκριμένο DNA το οποίο εμφανίζεται σε μορφή αλλεργιών, φτερνίσματος, φαγούρας κ.α.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ