Έξι 20χρονοι Κύπριοι μάς λένε τι γνωρίζουν για το σεξ

Ρωτήσαμε ευθέως 6 νεαρούς Κύπριους, 3 αγόρια και 3 κορίτσια, να μας πουν τι γνωρίζουν για το σεξ, για τις προφυλάξεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και διάφορα θέματα γύρω από τον έρωτα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια εποχή που ο βομβαρδισμός σεξουαλικών προτύπων από το διαδίκτυο, την τηλεόραση και τα Μέσα γενικότερα είναι έντονος και συνεχής, το καλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει κάποιος νέος είναι η κριτική σκέψη αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει τι να αφομοιώσει και τι να αποβάλει.

Εντούτοις, οι παγίδες είναι πολλές και διάφορες, ενώ σε συνδυασμό και με την απειρία, τον παρορμητισμό της ηλικίας, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα, δημιουργούν περίεργες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές ενδεχομένως να περιπλέκουν λίγο ή και πολύ τα πράγματα.

Η CITY μίλησε με έξι 20άρηδες, τους ζήτησε να απαντήσουν πως ορίζει ο καθένας το σεξ, αν το θεωρούν ως μια καθαρά σαρκική πράξη ή και ως μια πνευματική διαδικασία, αν έχουν ενημερωθεί σχετικά από τους γονείς τους κατά την εφηβεία τους, αν χρησιμοποιούν προφυλάξεις, αν γνωρίζουν για τα ΣΜΝ, αν βλέπουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου, αν μοιράζονται σκέψεις και ιστορίες με την παρέα τους κ.α. και σίγουρα οι απαντήσεις τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό δείγμα για το τι πραγματικά γνωρίζουν αυτές οι ηλικίες για το σεξ.


Γενικότερα, μια βραδιά καλού σεξ δεν σημαίνει ροδοπέταλα στο πάτωμα, αναμμένα κεριά και άλλα τέτοια. Είναι το βλέμμα, η ανάσα, το πάθος αυτού που σε ελκύει.  -Chris, 20 ετών




Αντρέας / 20 ετών

Όταν ήμουν περίπου 11 χρονών είχα αρχίσει να ψάχνομαι σε σχέση με το σεξ και την ερωτική επαφή. Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου οι γονείς μου δεν μου έδιναν και πολλές λεπτομέρειες, έτσι μια φορά που είχα πάει με τη μητέρα μου σε ένα πολυκατάστημα έπεσα σε ένα βιβλίο που αφορούσε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για εφήβους, αλλά και μικρότερες ηλικίες. Το ζήτησα και μου το αγόρασε και μέσω εκείνου το βιβλίου μού λύθηκαν πολλές απορίες.

Για εμένα το σεξ είναι μια πνευματική πράξη, όπου δύο ψυχές βρίσκονται σε μια ψυχικά «γυμνή» στιγμή και μέσα από την επαφή εξερευνούν τόσο τον εαυτό τους, αλλά και την/τον σύντροφό τους. Θεωρώ όμως πώς σήμερα όλο αυτό είναι σπάνιο και οι νέοι συνομήλικοί μου θέλουν το σεξ ως μια απλή σωματική πράξη ή σε σπάνιες περιπτώσεις το βλέπουν ως την ολοκλήρωση ενός έρωτα. Πιστεύω όμως πώς αν μια σχέση κρατήσει μεγάλο διάστημα, τότε μπορείς να αντιληφθείς τη σωστή έννοια και χρήση της σεξουαλικής πράξης.


Αυτό που εντοπίζω είναι πώς οι άντρες έχουν πολλά συμπλέγματα με το ζήτημα του οργασμού.


Το σεξ για το κάθε έναν μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά πάντα εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Κάποιοι το βλέπουν ως μια καθαρά βιολογική ανάγκη και άλλοι μπορεί να ζήσουν χωρίς αυτό, αν δεν υπάρχει μια βαθιά και ουσιαστική σχέση. Είναι βέβαια και οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άποψη ενός νέου για το σεξ. Προσωπικά, παρακολουθώ ταινίες ερωτικού περιεχομένου, όποτε το έχω ανάγκη και όχι γιατί πρέπει.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι και τα μέτρα προφύλαξης, τα οποία είναι απαραίτητα σχεδόν κάθε φορά που θα έρθεις σε ερωτική επαφή με ένα άλλο άτομο, για να είσαι ασφαλής. Μου έτυχε φορές βέβαια να προχωρήσω σε ερωτική πράξη χωρίς προφύλαξη, αλλά ήταν ελάχιστες και υπήρχε δικαιολογία όταν συνέβη αυτό.

Το διαδίκτυο αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης γύρω από όλα τα θέματα, όχι μόνο για το σεξ. Οπότε, ναι, αν έχω απορίες πολλές φορές ψάχνω εκεί για απαντήσεις. Βέβαια συζητάμε και οι φίλοι μεταξύ μας -κάτι το οποίο θεωρώ πολύ φυσιολογικό- τις εμπειρίες μας με λεπτομέρειες και ανταλλάζουμε απόψεις.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις και φαίνεται ότι νιώθουν άβολα όταν βρεθούν σε τέτοιες συζητήσεις. Κακώς πιστεύω, αφού δεν έχει σημασία πότε θα κάνεις για πρώτη φορά σεξ, ούτε και σε ποια ηλικία θα το κάνεις, σημαντικό είναι να το κάνεις όταν είσαι έτοιμος και να είσαι καλός άνθρωπος.

Όσο αφορά θέματα οργασμού και στοματικού έρωτα, γνωρίζω κάποια πράγματα, αλλά θεωρώ πώς ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Αυτό που εντοπίζω είναι πώς οι άντρες έχουν πολλά συμπλέγματα με το ζήτημα του οργασμού, αφού αρνούνται να δεχτούν πώς εκτός από τις γυναίκες και αυτοί μπορούν να βιώσουν τον απόλυτο οργασμό.

Τώρα, στην ερώτηση για το αν υπάρχει ιδανική βραδιά σεξ, νομίζω πώς δεν υπάρχει αφού μπορείς να περάσεις απίστευτα με χίλιους άλλους τρόπους, που δεν χωράνε σε μια βραδιά.

 


Είναι μια σαρκική διαδικασία η οποία γίνεται ερωτική και πνευματική, εάν υπάρχουν συναισθήματα.




Μέγκυ / 19 ετών 

Για θέματα σεξ άρχισα να αναρωτιέμαι στην ηλικία των 14-15 ετών, κυρίως γιατί άρχισε να το συζητά η παρέα μου και οι διάφοροι συνομήλικο'ί μου. Οι γονείς μου δεν μου έχουν μιλήσει ποτέ για το θέμα αυτό, ούτε και τα μεγαλύτερα αδέλφια μου, ίσως γιατί θα αισθάνονταν περίεργα και άβολα.

Κατά τη γνώμη μου το σεξ είναι ένα τεράστιο ταμπού, το οποίο ο κάθε άνθρωπος ταυτίζει με τα δικά του γούστα και θέλω. Είναι μια σαρκική διαδικασία η οποία γίνεται ερωτική και πνευματική, εάν υπάρχουν συναισθήματα.

Ταινίες ερωτικού περιεχομένου δεν βλέπω, αφού τις θεωρώ εντελώς εμπορικές, χωρίς συναίσθημα και έρωτα. Σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης, ξέρω αρκετά πράγματα και χρησιμοποιώ ανάλογα όσα και ότι αρμόζει στην ηλικία μου.

Τώρα όσον αφορά τα ΣΜΝ, ότι έμαθα, το έμαθα από τα μαθήματα της βιολογίας στο σχολείο –τα οποία κατά τύχης παρακολούθησα! Είναι όμως και το διαδίκτυο που αποτελεί μεγάλη βοήθεια για πληροφορίες σχετικά με το σεξ και όλα όσα το περιβάλλουν.

Μοιράζομαι όμως και πράγματα με την παρέα μου, με μέτρο πάντα και συνήθως κάποιες αστείες καταστάσεις που μου έχουν τύχει. Συνήθως, παιδιά στην ηλικία μου πλέον έχουν ήδη περισσότερες από μια εμπειρίες και μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό χωρίς ντροπή, όσοι δεν έχουν ακόμη θεωρώ πώς είτε έχουν άλλα standards, είτε δεν τους έτυχε ακόμη.

Τώρα, για θέματα οργασμού και στοματικού έρωτα, θεωρώ πώς η καλύτερη πηγή είναι τα βιβλία, αφού μεταξύ μας ντρεπόμαστε να τα συζητάμε, επειδή ίσως δεν τα γνωρίζουμε και πολύ καλά. Μια βραδιά καλού σεξ, για εμένα συνδέεται με πολύ έρωτα, πάθος και φαντασία.

 



 

Αλέξανδρος / 20 ετών

Δεν θυμάμαι σε ποια ηλικία ακριβώς άρχισα να αναρωτιέμαι για το σεξ, αλλά σίγουρα ήταν η περίοδος που έμπαινα στην εφηβεία. Βέβαια, δεν τόλμησα ποτέ να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου, αφού ούτε με τους γονείς μου συζήτησα κάτι, ούτε με τα μεγαλύτερα αδέλφια μου.

Για εμένα το σεξ είναι μια σαρκική πράξη, όταν γίνεται καθαρά για να εξυπηρετήσεις τις βιολογικές σου ανάγκες. Αυτό αλλάζει όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας και το πάθος και πνευματική όταν πληρούνται όλα τα προηγούμενα. Οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου, για παράδειγμα, εξυπηρετούν μόνο το σαρκικό κομμάτι, γι’ αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες μου.


Το στοματικό σεξ είναι ο βασικός παράγοντας, πιστεύω, για τον οποίο υπάρχει το κομμάτι που ονομάζουμε προκαταρκτικά.


Η προφύλαξη είναι νούμερο ένα για μένα, έτσι προφυλάσσομαι πάντα πριν από κάθε ερωτική επαφή, γιατί οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν είναι μεγάλοι. Για ερωτικά-σεξουαλικά θέματα συζητώ μόνο με επιλεγμένους φίλους μου, αλλά και πάλι με διακριτικότητα και όσα πρέπει.

Το γεγονός του να είναι κάποιος ακόμη παρθένος στα 20, ίσως από κάποιους να θεωρείται μειονέκτημα και ντροπή. Προσωπικά, πιστεύω πώς στα 20 του είναι πολύ φυσιολογικό κάποιος να μην έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένη σχέση, και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ίσως δεν είχε την ευκαιρία, ίσως πάλι και να μην θέλει ακόμη.  

Το στοματικό σεξ είναι ο βασικός παράγοντας πιστεύω που υπάρχει το κομμάτι που ονομάζουμε προκαταρκτικά. Και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσεις τον/την σύντροφο σου να βιώσει τον οργασμό και την απόλυτη ηδονή, άρα είναι σημαντικό να γίνεται.

Μια καλή βραδιά σεξ για εμένα θα ήταν με έναν άνθρωπο που νιώθει ασφάλεια μαζί μου και που ξέρει πώς θα μείνει μαζί μου όλο το βράδυ και θα απολαύσει κάθε στιγμή, μέχρι το πρωί.


Θα προτιμούσα για παράδειγμα η μητέρα μου να μου έδινε ένα βιβλίο σχετικά με το σεξ, το οποίο θα διάβαζα και θα μάθαινα όσα έπρεπε.


 

Κατερίνα / 20 ετών

Στην εφηβεία δημιουργήθηκαν οι πρώτες απορίες σχετικά με το σεξ, οι οποίες με τα χρόνια άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι περισσότερες απορίες μου (όπως και το περισσοτέρων κοριτσιών θεωρώ) περιτριστρέφονταν γύρω από την πρώτη φορά -πως είναι, αν πονάει κλπ).

Προσωπικά, οι γονείς μου δεν μου μίλησαν ποτέ ανοιχτά για το σεξ, κάτι το οποίο ίσως να ήταν και το σωστό αφού δεν θα ένοιωθα καθόλου άνετα να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα μαζί τους.  

Θα προτιμούσα για παράδειγμα η μητέρα μου να μου έδινε ένα βιβλίο σχετικά με το σεξ, το οποίο θα διάβασα και θα μάθαινα όσα έπρεπε. Ούτε στο σχολείο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι επαρκής. Στην Κύπρο υστερούμε και σε αυτό τον τομέα από πληροφόρηση. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που άρχισα την έρευνα μου μέσω του internet και από διάφορα ‘κοριτσίστικα site’.

Έχει τύχει να δω ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Στην εφηβεία ο λόγος ήταν κυρίως για να λύσω κάποιες απορίες σχετικά με το σεξ και από περιέργεια.  Μετέπειτα ο λόγος ήταν ‘εκπαιδευτικός’ και για το πως μπορούσα να γίνω καλύτερη! Γενικά, δεν είναι κάτι που συνηθίζω μιας και δεν το βρίσκω ερεθιστικό, προτιμώ για παράδειγμα να καλλιεργώ τη δική μου φαντασία.

 



Σχετικά με το αν κάποιος είναι παρθένος στα 20, δεν το θεωρώ καθόλου ντροπή, αντίθετα το βρίσκω εξαιρετικά τιμητικό και ώριμο.  Η παρθενία για τους άντρες είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα ταμπού και το βλέπουν σαν κάτι που βιάζονται να ξεφορτωθούν, σε αντίθεση με τις κοπέλες που είναι πιο ρομαντικές και κάποιες το φυλάσσουν σαν θησαυρό, για αυτόν που το αξίζει.

Πως βλέπω εγώ το σεξ;  Το σεξ για εμένα είναι μια ανάγκη που την έχουν όλα τα όντα του πλανήτη εκ φύσεως. Ο άνθρωπος σαν κοινωνικό ων έχει ανάγκη τόσο την σαρκική επαφή, όσο και την πνευματική.  Όταν μάλιστα αυτό δεν γίνεται μόνο για τη σωματική ικανοποίηση, αλλά συνοδεύεται και από ανταλλαγή συναισθημάτων εκεί θεωρώ πως βρίσκεται η ‘μαγεία.

Μπορεί το σεξ να είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα σε αυτό τον πλανήτη, αλλά κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος γενικότερα που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να αναγνωρίζει και το βάρος των ευθυνών που φέρει μαζί της κάθε σεξουαλική επαφή. Για αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση προφυλάξεων τόσο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όσο και για το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.  

Είναι τουλάχιστον ‘λυπηρό’ μετά από κάθε ερωτική επαφή να μας καταβάλλει το άγχος και η ανησυχία μιας εγκυμοσύνης ή ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, ενώ θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από αυτό και απλά να το απολαύσουμε!

 



Chris / 20 ετών

Η πρώτη φορά που μου κίνησε την περιέργεια το θέμα σεξ, ήταν γύρω στα δεκαέξι. Βρισκόμουν σε σχέση και ένιωθα την έλξη, αλλά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Οι γονείς μου δεν με είχαν ενημερώσει ποτέ για το θέμα, ούτε μου ανοίχτηκαν ποτέ γι’ αυτό, αλλά πάντα μου έλεγαν να προσέχω.

Ίσως και από τη δική μου πλευρά, με τη στάση μου, να μην τους έδωσα ποτέ την ευκαιρία, γιατί ντρέπομαι να συζητήσω ένα τόσο λεπτό θέμα μαζί τους. Το σεξ για μένα δεν είναι απλά μια σαρκική επαφή για να ικανοποιήσω ή να ικανοποιηθώ. Αν δεν νιώθω το συναίσθημα, δεν θα υπάρξει σεξ.


Το θέμα σεξ δεν είναι ντροπή και δεν πρέπει κάποιος να νιώθει άβολα να ρωτάει, να μαθαίνει, να ψάχνει.


Το θεωρώ ανάγκη, αλλά με την έννοια πως έχεις την ανάγκη να δείξεις το πάθος και τον έρωτα στο ταίρι σου, να του χαρίσεις την ηδονή. Να χαρίσεις στον άλλον την μεγαλύτερη ευχαρίστηση, πάντα όμως παίρνοντας προφυλάξεις. Είτε για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είτε για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πολλές φορές μου δημιουργήθηκαν απορίες, είτε για τις προφυλάξεις, είτε για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή ακόμη και για το χάπι της επόμενης μέρας. Δεν δίστασα όμως να το ψάξω στο διαδύκτιο, να πάρω συμβουλές από φίλους, αλλά και να απευθυνθώ στον γυναικολόγο μου.

Το θέμα σεξ δεν είναι ντροπή και δεν πρέπει κάποιος να νιώθει άβολα να ρωτάει, να μαθαίνει, να ψάχνει. Ακόμα και αν ένα παιδί στα 20 του δεν έχει ακόμη σεξουαλική εμπειρία, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί. Θα γίνει όταν έρθει η στιγμή, χωρίς βιαστικές αποφάσεις και απερισκεψίες.

Μπορεί η πρώτη φορά να είναι λίγο διστακτική, αλλά τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έλξη. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από δύο σώματα που θέλουν να γίνουν ένα. Γενικότερα, μια βραδιά καλού σεξ δεν σημαίνει ροδοπέταλα στο πάτωμα, αναμμένα κεριά και άλλα τέτοια. Είναι το βλέμμα, η ανάσα, το πάθος αυτού που σε ελκύει.   


Σήμερα οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή από πολύ νωρίς.


 

Πάρης / 21 ετών 

Για το σεξ άρχισα να αναρωτιέμαι στην ηλικία των 12 ετών. Με τους γονείς μου όμως πέραν από τα θέμα των προφυλάξεων και της προστασίας δεν συζητήσαμε κάτι περισσότερο.

Ήταν όμως θετικό γιατί σε συνδυασμό με τις γνώσεις που απέκτησα στην πορεία, έμαθα αρκετά πράγματα τα οποία έχω υπόψη μου και προσπαθώ να τα τηρώ.

Προσωπικά θεωρώ πώς η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι και σαρκική και ερωτική και πνευματική, εξαρτάται πάντα από τη στιγμή και με το άτομο που έρχεσαι σε επαφή.

Όσο αφορά τις ταινίες ερωτικού περιεχομένου, ναι παρακολουθώ όταν νιώσω την ανάγκη, αλλά όχι συστηματικά. Γενικά, όμως, χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για να βρω απαντήσεις και λύσεις σε θέματα που με απασχολούν. Το βρίσκω πολύ βοηθητικό εργαλείο.

Συζητώ όμως και με τους φίλους μου, θέματα σεξ, όχι όμως με πολλές λεπτομέρειες. Συνήθως με πόσα κορίτσια έχει πάει ο κάθε ένας από εμάς και γενικά τις εμπειρίες μας.

 



Αν τώρα κάποιος είναι ακόμη παρθένος στα 20 του χρόνια, ναι πιστεύω ότι θα το ντρεπόταν και θα το έκρυβε, γιατί σήμερα οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή από πολύ νωρίς. Είναι πολύ πιθανόν να δεχόταν λεκτικό εκφοβισμό και πειράγματα αν το αποκάλυπτε.

Το στοματικό σεξ είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία και αρκετά ξεχωριστή. Τη θεωρώ εξίσου σημαντική όσο την ερωτική επαφή γιατί προσφέρει επίσης στιγμές απόλαυσης και ηδονής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ