Η Ευρώπη της ντροπής [εικόνες και βίντεο από το δημοψήφισμα στην Καταλονία]

«Αν όλα αυτά διαδραματίζονταν στην Κούβα ή την Βενεζουέλα, όλοι θα καταδίκαζαν το γεγονός και κατηγορούσαν τα απολυταρχικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα. Εδώ είναι όμως Ευρώπη και όλα είναι αλλιώς».

 


Από το πρωί τα social media έχουν κατακλυστεί από εικόνες ωμής βίας, άγριων ξυλοδαρμών, σφαίρες και αστυνομικούς να ασκούν το καθήκον τους πάνω σε ηλικιωμένους. Όχι σε κάποια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς, αλλά στη δημοκρατική Ισπανία.

Η Μαδρίτη απαγόρευσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και συμπληρωματικά θέλησε να καταστείλει τις διαδικασίας χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία εναντίον των ψηφοφόρων. Η αστυνομία και η εθνοφρουρά κατείσχαν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα, ενώ υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει πάνοπλους αστυνομικούς να κάνουν μέχρι και χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσουν ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 460 τραυματίες.

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει πως αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Η κυβέρνηση της Καταλονίας επιμένει και ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σήμερα το βράδυ. Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας». 

Το ερώτημα εντούτοις παραμένει αναπάντητο, πώς θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα εάν όλα αυτά γίνονταν σε μία άλλη ήπειρο;

 

 


Σχετικα

Αυτό συμβαίνει όταν 4 μαμάδες αποφασίζουν να γυρίσουν πορνό

Οι 6 πολυβραβευμένες ταινίες που θα δούμε φέτος στο τμήμα VIEWFINDER

Παφίτης καλλιτέχνης μας καλεί να φωτογραφίσουμε τις πόρτες και τα κατώφλια που μας καθόρισαν

Οι Κύπριοι φέτος είναι πιο ευτυχισμένοι από πέρσι και λιγότερο ευτυχισμένοι από του χρόνου

Έρχεται Κύπρο η ελληνική μπάντα που πέτυχε πραγματική διεθνή καριέρα

Μοναδικές εικόνες από το φράγμα του Κούρη. Για μισό λεπτό όμως...