Ξέρεις τι κρύβεται πίσω από το εκκλησάκι των 7 Άη Γιώρκηδων στην Πάφο;

Η Δημοσιογράφος και λάτρης της φωτογραφίας Όλγα Ιωάννου, πήρε τη φωτογραφική της μηχανή και επισκέφτηκε τις σπηλιές που βρίσκονται πίσω από το εκκλησάκι των 7 Άη Γιώρκηδων στη Γεροσκήπου.

 


Article featured image
Article featured image

Εξερεύνησε το τοπίο και μας περιγράφει την εμπειρία της:

Εφτά λαξευτά σπήλαια, εφτά προσκυνητάρια στη χάρη των εφτά Άη Γιώργηδων ή Γιώρκηδων, κοσμούν τη βραχώδη περιοχή της νοτιοδυτικής πλευράς του δήμου Γεροσκήπου και αποτελούν φάρο φωτεινό για τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης του πολιτισμού και της ιστορίας. 

Αν και ο χώρος βρίσκεται σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Γεροσκήπου, ωστόσο ελάχιστοι το επισκέφθηκαν και μόνο ορισμένοι από τους πολίτες της επαρχίας Πάφου, αλλά και της Κύπρου γενικότερα γνωρίζουν για την ύπαρξη του.

Πρόκειται για σύμπλεγμα σπηλαίων και αρχαίων λαξευτών και υποσκαφών τάφων σε βραχώδες υψίπεδο και σύμφωνα με ιστορικές πηγές πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια των εφτά Άη Γιώρκηδων, κατά τη Παλαιοχριστιανική περίοδο.

Στον χώρο υπάρχει μονόκλιτο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Εφτά Άη Γιώρκηδες, το οποίο δέχεται σχεδόν καθημερινά δεκάδες πιστούς.

Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται ένα άλλο λαξευτό σπήλαιο, το οποίο προκαλεί στον επισκέπτη κάποιο είδος μυστηρίου.

Σε αυτό υπάρχει η είσοδος ενός υπόγειου διαδρόμου ο οποίος, σύμφωνα με εξερευνητές που έχουν κάνει τη διαδρομή, οδηγεί κατευθείαν στο αγίασμα που βρίσκεται κάτω από την Αγία Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία της Γεροσκήπου.

Τα πλείστα από τα εφτά σπήλαια έχουν μετατραπεί σε προσκυνητάρια όπου οι πιστοί προσεύχονται με ευλάβεια και προσήλωση στους Εφτά Άη Γιώρκηδες. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ