Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

Ενόψει της έναρξης της εποχιακής γρίπης, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν ότι ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης και ιδιαίτερα των επιπλοκών που μπορεί να έχει πιθανή νόσηση, ειδικά στα άτομα με ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

 


Article featured image
Article featured image

Για τον λόγο αυτό, ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), συστήνεται ο  εμβολιασμός του πληθυσμού που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των νοσούντων και η βαρύτητα της λοίμωξης, καθώς και ο αριθμός των θανάτων από ετήσιες επιδημίες γρίπης.

 

Ομάδες Υψηλού Κινδύνου για Εποχιακή Γρίπη:

1. Άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες ασθένειες.

3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος.

4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.

6. Άτομα με ΗΙV λοίμωξη.

7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα.

8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.

10. Έγκυοι μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου ως ακολούθως:

• Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό.

• Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις.

• Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.

• Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.

 

Τα εμβόλια έχουν ήδη παραληφθεί από το Υπουργείο Υγείας και οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει.

Με στόχο την αύξηση του επιπέδου κάλυψης του πληθυσμού με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου της εποχιακής γρίπης σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία αποτείνονται στα Κρατικά Νοσηλευτήρια. Τα άτομα αυτά, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή όχι, μπορούν να αποτείνονται για εμβολιασμό απευθείας και χωρίς τη διαδικασία εγγραφής, στα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων των Νοσοκομείων ή στα Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας, προσκομίζοντας μόνο τη ταυτότητά τους για επιβεβαίωση της ηλικίας τους. Στα υπόλοιπα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και που είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης θα χορηγείται δωρεάν όπως και τις προηγούμενες χρονιές από τα πιο πάνω κέντρα, κατόπιν συνταγογράφησης από κυβερνητικό ιατρό


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ