Τι είναι ο «Κυκλώνας Οφέλια» που επηρεάζει οριακά την Κύπρο;

Ισχυρός αντικυκλώνας έχει εγκατασταθεί στην κεντρική Ευρώπη σύμφωνα με το Kitasweather και επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά και στο ανατολικό μισό της Μεσογείου, εμποδίζοντας την Ατλαντική ροή των συστημάτων.

 


Article featured image
Article featured image

Σε αυτές τις περιοχές, σε γενικές γραμμές επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η περιοχή μας, θα επηρεάζεται οριακά από το ανατολικό άκρο του αντικυκλώνα και θα συντηρεί σχετικά δροσερό βορειοδυτικό ρεύμα αέρα, κρατώντας τις θερμοκρασίες από τα κανονικά έως λίγο πιο κάτω από την κανονική για την εποχή μέχρι – τουλάχιστον – την Κυριακή.

Σε αυτό το διάστημα υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων βροχών, κυρίως στα ορεινά, τις απογευματινές ώρες.

Την ίδια ώρα ο Ατλαντικός κυκλώνας Οφέλια κατηγορίας 2, βρίσκεται γύρω στα 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Αζόρες και κινείται βορειοανατολικά προς Ιρλανδία, με 11 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο κυκλώνας στην πορεία του προς Ιρλανδία θα εισέλθει σε περιοχή πιο παγωμένων νερών αλλά και σε περιοχή με πιο δυνατό wind shear και αναμένεται να χάσει σταδιακά τα χαρακτηριστικά ενός τροπικού κυκλώνα. Το κύριο χαρακτηριστικό και ανησυχητικό του κυκλώνα Οφέλια στις περιοχές που θα επηρεάσει θα είναι κυρίως οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το storm surge.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο κυκλώνας Οφέλια να σπάσει το φραγμό του αντικυκλώνα της κεντρικής Ευρώπης και να αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να ευνοηθούν χαμηλά βαρομετρικά προς την περιοχή μας από τα δυτικά-βορειοδυτικά προς την τελευταία βδομάδα του μήνα. Μέχρι τότε δεν αναμένεται τίποτα το αξιόλογο στην περιοχή μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ