8 συμπτώματα ενός δυσλεκτικού παιδιού

Μην τα αγνοείτε…

 


Article featured image
Article featured image

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται μια μαθησιακή δυσκολία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας του παιδιού στο σχολείο και στη ζωή. 

Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να αναγνωρίζουν αν το παιδί τους πάσχει από διάφορες δυσκολίες -όπως είναι η δυσλεξία-, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διαβάστε πιο κάτω 8 συμπτώματα ενός δυσλεκτικού παιδιού, όπως τα παρουσιάζει η ιστοσελίδα Ygeianews:

 

Καθυστέρηση στην ομιλία

Τα παιδιά που εκδηλώσουν δυσλεξία, πιθανόν δε θα αναπτύξουν λόγο, ακόμα και με τη μορφή απλών λέξεων, πριν από την ηλικία των 15 μηνών και συνεπώς δε θα μπορούν να μιλήσουν με φράσεις ακόμα και μετά τα δεύτερα γενέθλιά τους.

Συνήθως, όμως, αυτή η καθυστέρηση είναι μέτριας μορφής και γι’ αυτό οι γονείς τείνουν να την παραβλέπουν και να την αποδίδουν σε κληρονομικότητα. Ωστόσο, μια φαινομενικά αθώα καθυστέρηση στην ομιλία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημάδι για μελλοντικές δυσκολίες.

 

Μη ευαισθησία στην ομοιοκαταληξία

Συνήθως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διασκεδάζουν με παιδικά ποιηματάκια και είναι επίσης ικανά να επαναλάβουν αυτό που ακούνε. Ωστόσο, τα δυσλεκτικά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους ήχους των λέξεων, συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ομοιοκαταληξία. Η οικειότητα του παιδιού με τα παιδικά ποιηματάκια τείνει να γίνει μία από τις σημαντικότερες πρώτες ενδείξεις της μελλοντικής ή μη επιτυχίας του παιδιού στην ανάγνωση.

 

Δυσκολίες στη γραφή

Δυσκολεύεται να μάθει να κρατά σωστά το μολύβι, να μάθει να γράφει το όνομά του, να προσανατολιστεί στο χαρτί, δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να αντιγράψει σχήματα, κάνει φωνολογικά λάθη κατά τη γραφή (δηλαδή αντιστρέφει, αντικαθιστά, παραλείπει, προσθέτει, αντιμεταθέτει γραφήματα, συλλαβές ή και ολόκληρες λέξεις) και επίσης δυσκολεύεται να μάθει τους τόνους και τα σημεία στίξης.

 

Δυσκολεύεται με τις προ-μαθηματικές έννοιες

Για παράδειγμα μεγάλο - μικρό, πολλά - λίγα, μέσα - έξω, και αργότερα δυσκολεύεται να μάθει τους αριθμούς και να αντιστοιχεί τις ποσοτικές έννοιες με το αριθμητικό τους σύμβολο.

 

Παρουσιάζει δυσκολίες στον προσανατολισμό στο χώρο

Για παράδειγμα μπερδεύει τις έννοιες πάνω - κάτω, μπροστά - πίσω, αριστερά - δεξιά, και στο χρόνο μπερδεύει τις έννοιες πριν - μετά, χθες - αύριο.

 

Δυσκολίες σε δραστηριότητες που απαιτούν λεπτή κινητικότητα

Δηλαδή δυσκολεύεται να μάθει να κόβει με το ψαλίδι, να ντύνεται σωστά μόνο του, να κουμπώνει τα κουμπιά του, να δένει τα κορδόνια του.

 

Εμφανίζει αδεξιότητα σε δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό κινήσεων

Για παράδειγμα στο πιάσιμο και στο πέταγμα της μπάλας, στο παιχνίδι με το σχοινάκι, στο κουτσό κ.ά.

 

Εμφανίζει δυσκολίες στη συγκέντρωση

Όταν για παράδειγμα ακούει μία ιστορία.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ένδειξη για δυσλεξία υπάρχει μόνο όταν το παιδί εμφανίζει πολλές από τις παραπάνω δυσκολίες μαζί ή όταν εμφανίζει μερικές οι οποίες, όμως, είναι σοβαρές και επιμένουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ