Ποιοι και γιατί απειλούν να πυρπολήσουν κρεοπωλεία και pet shops στην Ελλάδα

Και να «σαπίσουν στο ξύλο» κυνηγούς και σφαγείς...


Article featured image
Article featured image


«Κάνουμε τη δουλειά μας» λέει η ιδιοκτήτρια του κρεοπωλείου στο οποίο επιτέθηκαν ήδη.


Μια βδομάδα πριν, το προηγούμενο Σάββατο (21/10), ζωόφιλοι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στο κρεοπωλείο «Ο Γιάννης», στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, σπάζοντας βιτρίνες με σφυριά και τρυπώντας τα λάστιχα των επαγγελματικών του βαν. Η επίθεση έγινε στο πλαίσιο της αντισπισιστικής εβδομάδας, στη λογική της εναντίωσης προς την «καλλιέργεια» ζώων και την κρεοφαγία. Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Να σπάσουμε κρεοπωλεία, να πυρπολήσουμε γουναράδικα, να βανδαλίσουμε pet-shop, να απελευθερώσουμε έγκλειστα ζώα».

 

Κεντρική φωτογραφία: Felippe Canale / VICE



Την ευθύνη ανέλαβε, λίγες μέρες μετά, ομάδα με την ονομασία «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων», που παράλληλα εξαπέλυσε απειλές προς τους ιδιοκτήτες κρεοπωλείων και pet shops, καθώς επίσης και απέναντι σε «κυνηγούς και σφαγείς».





 

Το ελληνικό VICE επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια* του κρεοπωλείου, η οποία ανέφερε σχολιάζοντας την επίθεση: «Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση ή να τα βάλουμε με τη συγκεκριμένη ομάδα που έκανε την επίθεση στο κρεοπωλείο μας. Τόσο τα κρεοπωλεία, όσο και άλλου είδους καταστήματα, είναι μαγαζιά όπου δουλεύουν άνθρωποι και υπάρχουν περιουσίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα και δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν στα Εξάρχεια, γύρω από αυτό το θέμα ή οποιοδήποτε άλλο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε ένα απλό επάγγελμα, κάνουμε τη δουλειά μας, ζούμε από αυτό και δεν θέλω να ξανασυμβεί κανενός είδους επίθεση».

Στην ανακοίνωση της, η ομάδα «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων», προσθέτει πως «ένας απ’ τους πολλούς στόχους που μας προκαλεί αηδία και σιχαμάρα είναι τα κρεοπωλεία. Εκατομμύρια ζώα ανά τη γη δολοφονούνται, φυλακίζονται, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και βασανίζονται για την ικανοποίηση υποτιθέμενων "αναγκών" των ανθρώπων. Σ’ αυτό συμβάλλουν εμφανώς και τα κρεοπωλεία, εντός των οποίων εκτίθενται και πωλούνται νεκρά και τεμαχισμένα ζώα, έτοιμα να καταναλωθούν απ’ τους πτωματοφάγους της διπλανής πόρτας. Συνεπώς, τα κρεοπωλεία αποτελούν τον τελικό προορισμό της διαδικασίας του εγκλεισμού, της σφαγής, του εξευτελισμού και της υποτίμησης ανυπεράσπιστων όντων, όπου η νεκρή τους σάρκα είναι εμπόρευμα για το αγοραστικό κοινό. Αυτό αρκεί για να αναλάβουμε δράση και να μην αναπαυτούμε».

 



Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC [πηγή: LIFO]



Στην ανακοίνωσή δικαιολογούν επίσης την επίθεση που πραγματοποίησαν σε κρεοπωλείο στην οδό Καλλιδρομίου, το Σάββατο, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα και δύο φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Η πράξη μας αυτή είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν "ζει από αυτό" εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων. Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία "δεν είχα άλλη επιλογή". Ας θυμηθούμε ότι στην εποχή τους εργάτες θεωρούνταν και όσοι στελέχωναν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ