Πάμε στον Αγρό για να δοκιμάσουμε τοπικές παραδοσιακές γεύσεις [και όχι μόνο]

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει σύντομης διάρκειας παρουσιάσεις, προβολή εκτέλεσης παραδοσιακής συνταγής, φωτογραφική έκθεση και πρωτότυπο διαδραστικό διαγωνισμό μαγειρικής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει γνωστικά, οπτικά και γευστικά διάφορες πτυχές της παραδοσιακής διατροφής του χωριού Αγρός.

 


Article featured image
Article featured image

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις του Αγρού», το Σάββατο 07 Οκτωβρίου 2017, στις 09:00 στο χωριό Αγρός (Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Αγρού)

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας θεματικής, πρωτότυπης δράσης, η οποία στοχεύει στην καταγραφή παραδοσιακών συνταγών του κύκλου του χρόνου στον Αγρό και σε εθιμοτυπικές πρακτικές που ενδεχομένως να συνδέονται με την παρασκευή και κατανάλωση των συνταγών αυτών.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής προσφέρει απλόχερα τις πρώτες ύλες για παρασκευή προϊόντων της κυπριακής κουζίνας και γενικότερα της Μεσογειακής Διατροφής.

Αναγνωρίζοντας την αξία της Μεσογειακής Διατροφής ως αγαθού άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και αντιλαμβανόμενοι την επιτακτική ανάγκη για διαφύλαξη, καταγραφή και μετάδοση των στοιχείων αυτών στη νέα γενιά, στόχος την εν λόγω δραστηριότητας είναι να διαφυλάξει μια σημαντική παράμετρο του διατροφικού πολιτισμού του τόπου μας.

 

• Στα λαογραφικά δεδομένα της έρευνας θα αναφερθεί ο Ερευνητικός Συνεργάτης Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Στέλιος Κυριάκου σε ομιλία με θέμα «Αμπέλιν τζιαι λούκκον, φλαούναν τζιαι βούκκον: Λαογραφικά του Αγρού».

• Η Χρυστάλλα Ανδρέου, Λειτουργός Γεωργίας Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Πιτσιλιάς, θα αναφερθεί στις δράσεις της κοινότητας του Αγρού για να διατηρήσει και να προβάλει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, τα πατροπαράδοτα έθιμα και την κυπριακή μεσογειακή διατροφή, σε παρουσίαση με τίτλο: «Η συμβολή του Αγρού στη διατήρηση και διάδοση των κυπριακών συνταγών και προϊόντων»».

• Το πρόγραμμα των ομιλιών θα συμπληρωθεί με την ανάδειξη της διατροφικής αξίας των τοπικών συνταγών του Αγρού» μέσα από ομότιτλη παρουσίαση από την Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Διατροφολόγων Κύπρου, Δέσποινας Παλαμά.

• Στη συνέχεια θα προβληθεί μια ιδιαίτερη παραδοσιακή αλλά όχι ευρέως γνωστή συνταγή του Αγρού με μικρά μυστικά επιτυχίας, απόσπασμα της ταινίας,  που ετοιμάστηκε για την καταγραφή των 15 πιο αντιπροσωπευτικών συνταγών του Αγρού (Παραγωγή: Anadysis Films Ltd, Σκηνοθεσία: Πασχάλης Παπαπέτρου).

• Ακολούθως θα γίνει ξενάγηση των ντόπιων και ξένων επισκεπτών, μέσω φωτογραφικής έκθεσης, στον κόσμο των παραδοσιακών συνταγών του χωριού Αγρός.

• Ο χώρος παράθεσης της Ξενοδοχειακής Σχολής του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό μαγειρικής με τίτλο: «Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου». Μέσα από την αλληλεπίδραση γονιών – παιδιών αλλά και τη βιωματική γνώση των παραδοσιακών συνταγών του χωριού τους, οι νέοι θα έρθουν σε άμεση επαφή με τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους.

Στο χώρο θα υπάρχουν αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να γευθεί.

 

*Η όλη έρευνα και δράση γίνεται με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και με τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς 2017.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ