Ποια είναι τελικά η Καταλονία που ασχολούνται όλοι μαζί της;

Βίαιες συγκρούσεις, πλαστικές σφαίρες, αίμα και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής (1/10) >>>>{δες σχετικά ΕΔΩ}, για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Καταλονίας από την Ισπανική κυβέρνηση.

 


Article featured image
Article featured image

Με το 42%, τελικά, να προσέρχεται στις κάλπες (2,3 εκατομμύρια πολίτες), το 90% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας με την κυβέρνηση της Καταλονίας, πλέον, να φαίνεται πως προχωρά σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησία της, με τις συνέπειες παρόλα αυτά να είναι ανυπολόγιστες.

Να σημειώσουμε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι το δεύτερο που διεξήχθη μέσα σε τρία χρόνια, αφού στις 9 Νοεμβρίου 2014, η Καταλονία διοργάνωσε ένα συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα το οποίο, ωστόσο, κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 35%. Σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν, δηλαδή 1,8 εκατομμύριο Καταλανοί, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς αντίκρισμα.

 



Γιατί, όμως, η Καταλονία επιθυμεί διακαώς την ανεξαρτησία της; Πότε ξεκίνησε αυτό το κίνημα και γιατί η Ισπανία απορρίπτει επανειλημμένα το αίτημα των κατοίκων και της Καταλανικής κυβέρνησης για αυτονομία; Ποια είναι η Καταλονία; 

Με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι Καταλανοί αποτελούν το 15% του συνόλου του ισπανικού πληθυσμού και το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Καταλανούς θα βρεις εκτός από την Καταλονία και στις λεγόμενες καταλανικές περιοχές που περιλαμβάνουν την Βαλένθια, τις Βαλεαρίδες Νήσους, κομμάτια του ισπανικού Άραγκον, και την Ρουσιγιόν της Νότιας Γαλλίας. Εντούτοις, το δημοψήφισμα της Κυριακής αφορούσε μόνο τους κατοίκους της Καταλονίας, νοτιοανατολικά της Ισπανίας.

 



Η ιστορία της Καταλονίας και των Καταλανών, πάει πίσω στον 12ο αιώνα, πολύ πριν την ενοποίηση της Ισπανίας. Το 1716, μετά το διάταγμα «Nueva Plata», η Καταλονία τέθηκε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. Εντούτοις, το ζήτημα της αυτονομίας της χώρας βρίσκεται στο προσκήνιο, σχεδόν, σε ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της χώρας. Το 1931, όταν συστάθηκε η Ισπανική Δημοκρατία, δόθηκαν στην Καταλονία περισσότερα πολιτικά δικαιώματα και αυτοδιάθεση εντός, όμως, των πολιτικών ορίων του κράτους. Παρόλα αυτά, μετά τον ισπανικό εμφύλιο η αυτονομία της περιοχής ανεστάλη από την στρατιωτική κυβέρνηση του δικτάτορα Φράνκο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), η καταλανική κουλτούρα υπέστη μεγάλες καταστροφές. Καταλανικά σύμβολα, όπως οι κάστες ή οι ανθρώπινοι πύργοι απαγορεύτηκαν, ενώ οι γονείς ήταν αναγκασμένοι να δίνουν στα παιδιά τους ισπανικά ονόματα.

Η καταλανική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται και στη Βαλένθια και στις Βαλεαρίδες Νήσους, είχε δεχτεί περιορισμούς, ενώ είχε απαγορευτεί από το να ακούγεται σε δημόσιους χώρους. Με την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα, η καταλανική αυτονομία επανεμφανίστηκε και άνθισε.

 



 

Το 1979, ένα νέο συμβολικό άγαλμα έκανε την εμφάνιση του στη χώρα με την ονομασία «Το άγαλμα της Αυτονομίας της Καταλονίας», το οποίο αποκατέστησε παράλληλα και το καταλανικό κοινοβούλιο. Τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου 1980, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου 135μελούς βουλευτικού σώματος. Η περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις 17 «αυτόνομες κοινότητες» της Ισπανίας, διαθέτει τη δική της αστυνομική δύναμη και εξουσίες για θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η ευημερία. Παράλληλα υπάρχουν διατάξεις που προστατεύουν την καταλανική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής γλώσσας για την καταλανική και την καστιλιάνικη γλώσσα, και ένα νόμο που απαιτεί από τους δασκάλους, τους γιατρούς και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να χρησιμοποιούν την καταλανική γλώσσα στους χώρους εργασίας τους.

 

Γιατί όμως ζητούν τόσο έντονα την πλήρη αυτονομία τους οι Καταλανοί και την απόσχιση τους από την Ισπανική κυβέρνηση;

Παρότι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Καταλονία διαθέτει μια αρκετά μεγάλη αυτονομία και έλεγχο της περιοχής της παραμένει υπό τον ευρύτερο έλεγχο της Ισπανικής Κυβέρνηση (κυρίως οικονομικό). Όταν το 2008, ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ισπανία, η Καταλονία είχε την τέλεια αφορμή για να απαιτήσει εκ νέου και εντονότερα την πλήρη ανεξαρτησία της. Η υπέρμαχοι της απόσχισης, ισχυρίζονται ότι η Καταλονία είναι μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας, προσφέροντας πολύ περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ισπανία, απ’ ότι λαμβάνει η ίδια από την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Πολλοί θεωρούν, ότι η ισχυρή οικονομία της περιοχής αποτελεί ενδεικτικό της βιωσιμότητας ενός μελλοντικού κυρίαρχου κράτους, ενώ σημειώνουν ότι πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, η οποία διαθέτει 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.





Πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζεις για την Καταλονία

- Σαλβαντόρ Νταλί, Antoni Gaudi, Joan Miro, Ferran Adria και Pep Guardiola συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο διάσημους Καταλανούς.

- Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις. Την Βαρκελώνη, την Λιέιδα, την Ταραγόνα και την Ζιρόνα.

- Η Καταλονία έχει τρεις επίσημες γλώσσες, τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.

- Η σημερινή σημαία της Καταλονίας προέρχεται από το ιστορικό έμβλημα του Στέμματος της Αραγωνίας.

- Ανάμεσα στο 1900 και το 2001, ο πληθυσμός της Καταλονίας τριπλασιάστηκε με τους μετανάστες να αντιπροσωπεύουν το 15,73%.

- Η ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας διαθέτει 7 αεροδρόμια και 3 τουριστικά/εμπορικά λιμάνια.

 

*Με πληροφορίες από Al Jazeera, wikipedia, catalunya.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ