Από τις Βερμούδες στην Κύπρο [βροχές, καταιγίδες, σκόνη και χαμηλές θερμοκρασίες]

Από τις Βερμούδες στην κεντρική Ευρώπη και απ’ εκεί την κεντρική Μεσόγειο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο αντικυκλώνας των Βερμούδων που επηρεάζει τη δυτική Ευρώπη θα ευνοήσει κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών τις επόμενες μέρες προς την κεντρική Ευρώπη με επέκταση προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου θα ευνοήσουν την αναγέννηση χαμηλού βαρομετρικού σύμφωνα με το kitasweather.com.

Το βαρομετρικό χαμηλό, ακολουθεί ανατολική πορεία καθώς βαθαίνει και θα επηρεάσει την Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες των Βαλκανίων πριν επηρεάσει την Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή το βαρομετρικό χαμηλό θα επεκτείνεται μέχρι τη Βόρειο Αφρική, αναμένεται να μεταφέρει και σκόνη προς την περιοχή μας. Αν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, θα είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα του νέου υδρολογικού έτους.

 

Ασθενής χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στην επαρχία Λεμεσού, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Οι βροχές/καταιγίδες θα κινηθούν προς το θαλάσσιο χώρο νότια της Λεμεσού αργότερα το απόγευμα.

Επειδή το σύστημα που θα μας επηρεάσει είναι οριακό, η πιθανότητα βροχών/καταιγίδων ανέρχεται μόλις στο 30% και αυτές ενδέχεται να περιοριστούν μόνο στο θαλάσσιο χώρο νότια του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, 28 έως 29 στα παράλια και 14 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα. Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με σήμερα.

Το Σάββατο αναμένεται να μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού από την Ελλάδα. Ο καιρός αναμένεται αρχικά κυρίως αίθριος. Σύντομα όμως θα καταστεί μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και στα ορεινά συννεφιασμένος, όπου στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται να σημειωθούν λίγες ελαφριές κυρίως βροχές. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την Παρασκευή.

Την Κυριακή αναμένεται να μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού που έρχεται από τα δυτικά, ως εκ τούτου αναμένεται άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Η σκόνη σύντομα εκτοπίζεται στα ανατολικά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι παγκύπρια με τοπικά πολύ καλές ποσότητες).  Τη Δευτέρα και Τρίτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται να δώσουν ακόμα λίγες τοπικές βροχές.

 

Τι προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευμα, ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος, όμως τοπικά αυξημένες νεφώσεις που θα παρατηρούνται πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο για μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως σε κάποιες ορεινές περιοχές καθώς και στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα ανατολικά παράλια και λίγο ταραγμένη, στα υπόλοιπα παράλια.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα νότια και ανατολικά παράλια αλλά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη, στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα βόρεια παράλια, στους 17 στα δυτικά και στα νότια παράλια, στους 18 στα ανατολικά παράλια και στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, στα ορεινά, στα βόρεια και σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ για να καταστούν μετά το μεσημέρι κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 28 στα παράλια και στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Το Σάββατο, θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ στην ατμόσφαιρα δυνατό να παρατηρείται αραιή σκόνη. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά μετά το μεσημέρι θα παρατηρούνται παροδικές νεφώσεις, στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, την Κυριακή για να παραμείνει περίπου σε αυτά τα επίπεδα, τη Δευτέρα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ